joi, 31 ianuarie 2013

Noul regim de impozitare a microintreprinderilor


Definiţia microîntreprinderii
O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- realizează venituri, altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro;
capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
Atenţie! S-a abrogat condiţia referitoare la numărul de salariaţi.
Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este obligatoriu pentru entităţile care îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.
Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.
Nu sunt obligate să aplice acest sistem de impunere persoanele juridice române care:
- desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
- desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
- desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.
O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia privind capitalul social este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.
Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile menţionate mai sus.
Reguli tranzitorii
Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112 indice 1 din Codul Fiscal modificat (menţionate mai sus) sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013.
Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.
Baza de impozitare
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se aplică asupra bazei de impozitare constituită din veniturile din orice sursă, din care se scad:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
- veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
- veniturile din subvenţii de exploatare;
- veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune.
Anul fiscal
Anul fiscal al unei microîntreprinderi este anul calendaristic. În cazul unei microîntreprinderi care se înfiinţează sau îşi încetează existenţa, anul fiscal este perioada din anul calendaristic în care persoana juridică a existat.
Cota de impozitare
Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3% care se aplică asupra bazei de impozitare.
Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro
Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita de 65.000 euro. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor care aplică prevederile speciale pentru anul 2013, limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.
Termenele de declarare a menţiunilor
Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu menţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului.
În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea comunică organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.
Microîntreprinderile care au realizat venituri mai mari de 65.000 euro vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, în cursul anului respectiv, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.
Plata impozitului şi depunerea declaraţiilor fiscale
Calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.
Microîntreprinderile au obligaţia de a depune, până la termenul de plată a impozitului „Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, selectând rândul “impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, formular 100.
Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microîntreprindere
În cazul unei asocieri fără personalitate juridică între o microîntreprindere şi o persoană fizică, rezidentă sau nerezidentă, microîntreprinderea are obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti la bugetul de stat impozitul stabilit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

Baze legale de intocmire a situatiilor financiare pentru diverse institutii


Modul de intocmire a situatiilor financiare este reglementat diferit in functie de tipul de entitate:
• Institutiile care aplică Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul 3.055/2009  , in functie de anumite criterii de marime pot intocmi situatii financiare in forma lunga , prescurtate sau  simplificate .
1. Forma lunga
Societatile care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre urmatoarele 3 criterii de marime :
- 3.650.000 euro – total active;
- 7.300.000 euro – cifra de afaceri netă;
- 50 – număr mediu salariaţi,
întocmesc situaţii financiare anuale in forma lunga, formate din:
- bilanţ, cod 10;
- cont de profit şi pierdere, cod 20;
- situaţia modificărilor capitalului propriu;
- situaţia fluxurilor de numerar;
- note explicative la situaţiile financiare anuale.
Pe langa acestea se completeaza formularul 30 „Date informative” şi formularul 40 „Situaţia activelor imobilizate”.
2. Forma prescurtata
Unitatile care la data situatiilor nu depăşesc limitele a două dintre criteriile de mărime prevăzute mai sus întocmescsituaţii financiare anuale prescurtate care cuprind:
- bilanţ prescurtat, cod 10;
- cont de profit şi pierdere, cod 20;
- note explicative la situaţiile financiare anuale prescurtate.
Pe langa acestea se completeaza formularul 30 „Date informative şi formularul 40 „Situaţia activelor imobilizate”.
3. Forma simplificata
Unitatile care, în exerciţiul financiar precedent, au înregistrat o cifră de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate întocmesc situaţii financiare anuale simplificate la 31 decembrie potrivitreglementate prin Ordinul nr. 2.239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate . Situatiile simplificate cuprind:
- bilanţ simplificat, cod 10;
- cont de profit şi pierdere, cod 20.
Pe langa acestea se completeaza formularul 30„Date informative” şi formularul 40„Situaţia activelor imobilizate”.
• Societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată – aplica Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară aprobate prin Ordinul nr. 1.286/2012 .
• Persoanele juridice fără scop patrimonial întocmesc situaţii financiare anuale la 31 decembrie compuse din bilanţ şi contul rezultatului exerciţiului în conformitate cu Ordinul  nr. 1.969/2007.
• Instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul general, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică, care acordă credite legate de serviciile de plată şi a căror activitate este limitată la prestarea de servicii de plată, respectiv emitere de monedă electronică şi prestare de servicii de plată, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aplica reglementările contabile specifice in vederea intocmirii situatiilor financiare.

Termene pentru depunerea situatiilor financiare anuale


Termenele limita pentru depunerea situaţiilor financiare sunt:
a)Pentru :
• societăţile comerciale
• societăţile/companiile naţionale
• regiile autonome
• institutele naţionale de cercetare-dezvoltare
termenul este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar;
b) Pentru celelalte persoane prevăzute la art. 1 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
termenul este de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.
c) Pentru subunităţile din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European
termenul de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.
d) Pentru entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie
nu se întocmesc situaţii financiare anuale, insa se depune o declaratie de inactivitate în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.

Contul 473

O societate detina la sfarsitul anului in soldul contului 473 niste clienti incasati partial carora nu pot sa le stinga datoria pana nu achita integral.  Avand in vedere ca soldul contului 473 trebuie sa fie 0 la sfasitul anului, vom vedea ce solutii exista pentru societate.

Solutia consultantului:

Cu ajutorul contului 473 se tineevidenta sumelor in curs de clarificare, ce nu pot fi inregistrate pe cheltuieli/venituri, sau in alte conturi in mod direct, fiind necesare cercetari si lamuriri suplimentare.


Contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" este un cont bifunctional.

In debitul contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se inregistreaza: platile pentru care in momentul efectuarii sau constatarii acestora nu se pot lua masuri de inregistrare definitiva intr-un cont, necesitand clarificari suplimentare (512); sumele restituite, necuvenite unitatii (512, 531).

In creditul contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se inregistreaza:sumele incasate si necuvenite entitatii (512, 531);  sumele clarificate trecute pe cheltuieli (601 la 658). Soldul contului reprezinta sumele in curs de clarificare.

Sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre entitate intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii, conform pct. 208 OMFP  3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca soldul contului 473 reprezinta clienti partial incasati incerti, puteti transfera soldul in clienti incerti (4118 "Clienti incerti sau in litigiu") urmand sa faceti demersuri ulterioare pentru incasarea lor.

Dosarul salariatului - continut


Angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariaţi, de a-l păstra în bune condiţii la sediu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Dosarul personal al salariatului cuprinde cel puţin următoarele documente:
- actele necesare angajării;
- contractul individual de muncă;
- actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;
- acte de studii/certificate de calificare, precum şi
- orice alte documente care certifică legalitatea şi corectitudinea completării în registru.
Obligatia angajatorului de a elibera documente:
La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente în dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul.
Registrul electronic şi dosarele personale ale fiecărui salariat se vor păstra în condiţii care să asigure securitatea datelor, precum şi păstrarea lor îndelungată şi corespunzătoare, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Angajatorul răspunde pentru asigurarea acestor condiţii, precum şi pentru orice prejudiciu produs salariatului, sau oricărei alte persoane fizice sau juridice, prin încălcarea acestor obligaţii.
În măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera documentele prevăzute anterior, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte elementele conţinute în registru, astfel cum a fost întocmit şi transmis de către angajator. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Se mareste salariul brut incepand cu 1 februarie 2013


In Monitorul Oficial nr. 52/23.01.2013 a fost publicata Hotararea nr. 23 din 22.01.2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
• Începând cu data de 1 februarie 2013, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei/oră.
• Începând cu data de 1 iulie 2013, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,74 lei/oră.
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prevăzut anterior.
Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui minim constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Modificarea legii pensiilor


In Monitorul Oficial nr 53/24.01.2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 1 din 22.01.2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice .
Cuprins:
Art. I – Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 102, alineatele (2)-(4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
(3) În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (2) are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
(4) În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. (2) au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.”
2. La articolul 102, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins: „(21) Începând cu anul 2013, indicatorii prevăzuți la alin. (2), utilizați la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor, sunt cei definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.”
3. Articolul 170 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 170. – (1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anul 2011. (2) Începând cu anul 2013, câștigul salarial mediu brut realizat, prevăzut la alin. (1), este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. (3) Indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie. (4) Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecție reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.”
Art. II – În anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.
Art. III
(1) – În anul 2013, indicele de corecție care se aplică punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este 1,06.
(2) – Indicele de corecție prevăzut la alin. (1) se aplică și punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.
(3) – În situația persoanelor prevăzute la alin. (2), indicele de corecție se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

luni, 21 ianuarie 2013

Termenul pentru declaratiile 224 si 225


Declaratia 224 este Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România si se depune si se depune pentru luna precedentă.
Cine depune ?
Persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România.
Baza legala:
C.F.art. 60 alin. (2)
OPANAF 52/2012
Declaratia 225 este Declaraţia privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise si se depune pentru trimestrul precedent
Cine depune ?
Contribuabilii care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
Baza legala
C.F. art. 67 alin. (3) lit. a)
OPANAF 2600/2010