Modul de intocmire a situatiilor financiare este reglementat diferit in functie de tipul de entitate:
• Institutiile care aplică Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul 3.055/2009 , in functie de anumite criterii de marime pot intocmi situatii financiare in forma lunga , prescurtate sau simplificate .
1. Forma lunga
Societatile care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre urmatoarele 3 criterii de marime :
- 3.650.000 euro – total active;
- 7.300.000 euro – cifra de afaceri netă;
- 50 – număr mediu salariaţi,
întocmesc situaţii financiare anuale in forma lunga, formate din:
- bilanţ, cod 10;
- cont de profit şi pierdere, cod 20;
- situaţia modificărilor capitalului propriu;
- situaţia fluxurilor de numerar;
- note explicative la situaţiile financiare anuale.
Pe langa acestea se completeaza formularul 30 „Date informative” şi formularul 40 „Situaţia activelor imobilizate”.
2. Forma prescurtata
Unitatile care la data situatiilor nu depăşesc limitele a două dintre criteriile de mărime prevăzute mai sus întocmescsituaţii financiare anuale prescurtate care cuprind:
- bilanţ prescurtat, cod 10;
- cont de profit şi pierdere, cod 20;
- note explicative la situaţiile financiare anuale prescurtate.
Pe langa acestea se completeaza formularul 30 „Date informative şi formularul 40 „Situaţia activelor imobilizate”.
3. Forma simplificata
Unitatile care, în exerciţiul financiar precedent, au înregistrat o cifră de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate întocmesc situaţii financiare anuale simplificate la 31 decembrie potrivitreglementate prin Ordinul nr. 2.239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate . Situatiile simplificate cuprind:
- bilanţ simplificat, cod 10;
- cont de profit şi pierdere, cod 20.
Pe langa acestea se completeaza formularul 30„Date informative” şi formularul 40„Situaţia activelor imobilizate”.
• Societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată – aplica Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară aprobate prin Ordinul nr. 1.286/2012 .
• Persoanele juridice fără scop patrimonial întocmesc situaţii financiare anuale la 31 decembrie compuse din bilanţ şi contul rezultatului exerciţiului în conformitate cu Ordinul nr. 1.969/2007.
• Instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul general, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică, care acordă credite legate de serviciile de plată şi a căror activitate este limitată la prestarea de servicii de plată, respectiv emitere de monedă electronică şi prestare de servicii de plată, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aplica reglementările contabile specifice in vederea intocmirii situatiilor financiare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu