duminică, 3 februarie 2013

Schimbari fiscale- de la 1 februarie 2013


Ordonanța Guvenului nr. 8 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar‐fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013, aduce o serie de modificari la Codul fiscal, valabile de la 1 februarie 2013.
Cele mai importante sunt :
• Trecerea societatilor platitoare de impozit pe profit cu o cifra de afaceri mai mica de 65.000 eur la 31.12.2012 (la cursul BNR valabil la aceasta data ) in categoria microintreprinderilor.
Tot referitor la microintreprinderi se abroga conditia privind numarul de salariati (inainte erau obligate sa aiba un numar de 1 – 9 salariati).
• Diurna ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice este considerata venit de natura salariala.
• Nu se mai datoreaza impozit pe venitul realizat de nerezidenti in Romania din servicii de consultanta si management, prin abrogarea art. 115 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, conform pct. 41 din ordonanta. Practic, cea mai utilizata metoda de transfer de capitaluri din Romania in strainatate, adoptata de majoritatea multinationalelor ce isi deconteaza costuri in Romania, nu mai este impozitata direct, prin stopaj la sursa. Desigur, cheltuielile vor fi analizate din punctul de vedere al impozitului pe profit, insa prima analiza – impozitul pe venitul nerezidentilor – nu se mai impune.
• In privinta impozitului pe veniturile nerezidentilor, se abroga art. 115 alin. (1) lit. i) prin care se considerau venituri impozabile obţinute din România, indiferent dacă sunt primite în România sau în străinătate:
„i) veniturile din prestarea de servicii de management sau de consultanţă din orice domeniu, dacă aceste venituri sunt obţinute de la un rezident sau dacă veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent în România;”
• Limitarea deductibilitatii la calculul impozitului pe profit a cheltuielii cu amortizarea, în limita a 1.500 lei/lună pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului. Limitarea se aplică inclusiv pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, achiziționate/produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite în baza valorii fiscale rămase neamortizate la această data.
• persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate şi serviciile neutilizate în cazul unor evenimente precum modificări legislative, modificări ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operațiuni care dau drept de deducere şi, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operațiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsă din gestiune, inclusiv bunuri furate. În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă poate anula ajustarea efectuată la data la care furtul este dovedit legal prin hotărâre judecătorească definitivă.
• Facturile pot fi stocate pe suport hârtie sau în format electronic, indiferent de forma originală în care au fost trimise ori puse la dispoziție. În cazul facturilor stocate prin mijloace electronice, persoanele impozabile vor stoca prin mijloace electronice şi datele ce garantează autenticitatea originii şi integritatea conținutului facturilor. În cazul stocării electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hârtie în format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, cu modificările ulterioare.
• Se introduce acciza pentru
- berea/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice prevăzută la art.206.10, la care ponderea gradelor Plato provenite din malț, cereale malțificabile şi/sau nemalțificabile este mai mică de 30% din numărul total de grade Plato;
-pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la art. 206.12, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu