luni, 12 noiembrie 2012

Foaia de parcurs

Foaia de parcurs a devenit un instrument obligatoriu pentru a justifica deducerea integrala a cheltuielilor cu combustibilul, incepand cu data de 1 iulie 2012.
Pana la aceasta data nu se prevedea obligativitatea utilizarii acestui document pentru a justifica cheltuiala cu combustibilul, desi in practica era utilizat de multe societati.
Din pacate in Ordinul nr. 3.512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile nu exista un model al acestui document.
Foaia de parcurs se regaseste insa intr-un ordin al Ministerului Transporturilor ( Ordinul 1892/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora ).
In Codul fiscal se mentioneaza informatiile minime pe care trebuie sa le cuprinda foaia de parcurs.
Astfel, justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilităţii integrale la calculul profitului impozabil, se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:
• categoria de vehicul utilizat,
• scopul şi locul deplasării,
• kilometrii parcurşi,
• norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Indicele preturilor de consum in luna octombrie 2012

Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna octombrie 2012 faţă de septembrie 2012 este 100,29%.
Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna octombrie 2012 faţă de octombrie 2011 este 104,96 %.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2011 – octombrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2010 – octombrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,1%, iar ceadeterminată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,2%.
În luna octombrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%.
TOTAL IPC oct 2012 fata de luna anterioara = 100,29
Total IPC exclusiv băuturi alcoolice şi tutun =100,30
Total IPC exclusiv combustibili =100,38
Total IPC exclusiv produsele ale căror preţuri sunt reglementate= 100,21
Total IPC exclusiv legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate =100,56
Total IPC exclusiv legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt eglementate,băuturi şi tutun = 100,61

Ne da statul inapoi banii din impozitul pe venit ?

De la 1 ianuarie 2013, statul ar putea returna impozitul pe venit in cazul in care noua propunere legislativa pentru completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal va fi aprobata.

Proiectul are in vedere art. I din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si propune urmatoarele schimbari:

Dupa articolul 84 se introduce un articol nou, art. 84^1, cu urmatorul cuprins:

Art. 84^1 Restituirea unor sume din impozitul pe venit

(1) Persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit in conformitate cu art. 41, obtinute din Romania, pot solicita organului fiscal competent, restituirea unei parti din impozitul anual calculat asupra acestor venituri, daca au achizitionat bunuri si servicii din Romania, in anul pentru care s-a calculat impozitul.

(2) Beneficiaza de prevederile alin. (1), contribuabilii care prezinta organului fiscal competent, in termen de cel mult 3 luni de la finele anului, o cerere insotita de bonurile fiscale care atesta achizitionarea bunurilor si serviciilor.

(3) Cuantumul sumelor care se restituie din impozitul anual nu poate depasi valoarea achizitiilor, dovedita conform alin. (2) si se stabileste astfel:

a) in cazul achizitiilor de pana la 2400 lei, suma restituita este de 2% din impozit;

b) in cazul achizitiilor cuprinse intre 2401 lei si 4800 lei, suma restituita este de 45 din impozit;

c) in cazul achizitiilor cuprinse intre 4802 lei si 7200 lei, suma restituita este de 6% din impozit;

d) in cazul achizitiilor cuprinse intre 7201 lei si 9600 lei, suma restituita este de 85 din impozit;

e) in cazul achizitiilor cuprinse intre 9601 lei si 12000 lei, suma restituita este de 10% din impozit.


(4) Contribuabilii pot opta daca incaseaza sumele calculate potrivit alin. (3) sau daca acestea vor fi virate in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (4).

(5) In situatia in care contribuabilii inregistreaza obligatii fiscale, organul fiscal poate decide compensarea acestora cu sumele ce urmeaza a fi restituite din impozitul pe venit.


Art. II. (1) In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza norme metodologice, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

(2) Modelul cererii prevazute la art. 84^1 alin. (2) va fi stabilit prin ordin al ministrului finantelor publice si va cuprinde categoriile de bunuri si servicii achizitionate, precum si valoarea acestora.

In cazul in care proiectul va fi aprobat, legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013.

Ordinul de deplasare

Conform Ordinului 3512/2008, ordinul de deplasare serveşte ca:
- dispoziţie către persoana delegată să efectueze deplasarea;
- document pentru decontarea de către titularul de avans a cheltuielilor efectuate;
- document pentru stabilirea diferenţelor de primit sau de restituit de titularul de avans;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate.
Se întocmeşte într-un exemplar, pentru fiecare deplasare, de către persoana care urmează a efectua deplasarea, precum şi pentru justificarea avansurilor acordate în vederea procurării de valori materiale cu plata în numerar.
Circulă:
- la persoana împuternicită să dispună deplasarea, pentru semnare;
- la persoana care efectuează deplasarea;
- la persoanele autorizate ale unităţii la care s-a efectuat deplasarea, pentru confirmarea sosirii şi plecării persoanei delegate;
- la compartimentul financiar-contabil pentru verificarea decontului, pe baza actelor justificative anexate la acesta de către titular, la întoarcerea din deplasare sau cu ocazia procurării materialelor, stabilindu-se diferenţa de primit sau de restituit, cu luarea în considerare a eventualelor penalizări şi semnătura pentru verificare.
În cazul în care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare decât avansul primit, pentru diferenţa de primit de către titularul de avans se întocmeşte Dispoziţie de plată către casierie.
În cazul în care, la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decât avansul primit, diferenţa de restituit de către titularul de avans se depune la casierie pe bază de Dispoziţie de încasare către casierie;
- la persoana autorizată să exercite controlul financiar preventiv, pentru viză;
- la conducătorul unităţii pentru aprobarea cheltuielilor efectuate.
Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
- denumirea unităţii;
- denumirea şi numărul formularului;
- numele, prenumele şi funcţia persoanei delegate; scopul, destinaţia şi durata deplasării; ştampila unităţii; semnătura conducătorului unităţii; data;
- data (ziua, luna, anul, ora) sosirii şi plecării în/din delegaţie;
- ziua şi ora plecării; ziua şi ora sosirii; data depunerii decontului; penalizări calculate; avans spre decontare;
- cheltuieli efectuate: felul actului şi emitentul, numărul şi data actului, suma;
- numărul şi data documentului pentru restituirea diferenţei; diferenţa de primit/restituit;
- semnături: conducătorul unităţii; controlul financiar preventiv, persoana care verifică decontul, şeful de compartiment, după caz; titularul de avans.

Concediile medicale nu se raporteaza in Revisal !

In Hotararea nr. 500 din 18 mai 2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, art. 3, registrul se completează în ordinea angajării şi cuprinde : .. “ h) perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale;”
Prin urmare, concediile medicale nu trebuie raportate in Revisal.

Plafonul de TVA ramane acelasi

Ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial nr. 743 din 5 noiembrie 2012 a Legii nr. 202/2012, plafonul de TVA continua sa se aplice fara alte noi modificari si mentine normele stabilite initial prin OG nr. 24/2012.

Va reamintim astfel ca odata cu Ordonanta Guvernului nr. 24/2012 a fost majorat plafonul de TVA de la 35.000 de euro la 65.000 de euro, intrand in vigoare de la 1 iulie a.c.

Pentru persoanele impozabile nou-infiintate care incep o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire nu se mai determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului.

Plafonul de scutire in cazul solicitarii scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA formulate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA este plafonul de scutire pentru anul in curs, respectiv 220.000 de lei, acesta nu se mai calculeaza proportional cu perioada scursa de la inceputul anului pana la data solicitarii.

 In cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica si care nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, dar nu este in situatia de a fi declarata inactiva sau nu a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul comertului organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.

De asemenea, in ce priveste deducerea TVA, au fost facute urmatoarele modificari:

TVA aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate, in cazul in care aceste vehicule nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice se va deduce in proportie de 50%.

TVA aferenta cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice se va deduce de la 1 iulie 2012 in aceeasi proportie de 50%.

Prin notiunea de "cheltuieli legate de vehicule" se intelege cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.

TVA la achizitie. Ce se intampla daca nu se plateste factura?

In primul rand, vom stabili ce se intampla cu TVA-ul de la achizitie, daca nu se plateste factura, pentru a stabili daca taxa devine deductibila dupa cele 90 de zile.

Daca din aceleasi motive obiective, pe care le are clientul meu ce nu imi achita factura, atunci cand societatea noastra nu plateste contravaloarea bunurilor si serviciilor catre furnizor o perioada mai mare de 90 de zile, nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA, insa va plati TVA de la vanzare la expirarea celor 90 de zile de la neincasarea facturilor de livrare catre clienti.

In esenta, se acorda o perioada de gratie de 3 luni la plata TVA colectate si neincasate, fara sa pot exercita acelasi drept de deducere in mod simetric la facturile neplatite in acest termen. Desigur, daca plata se efectueaza la o perioada mai indelungata, 1 sau 2 ani, in interiorul termenului de prescriptie, la data platii se poate exercita dreptul de deducere.
Deducerea trebuie sa respecte si celelalte reglementari, respectiv trebuie urmarit scopul pentru care se efectueaza achizitia.

In al doilea rand, vom vedea ce se intampla daca in perioada de 90 de zile sunt incasari partiale, precum si cum se colecteaza TVA.

Daca in perioada aceasta de 90 de zile intervine o incasare de la client, colectarea TVA se face proportional cu valoarea incasarii in total factura. Astfel, se va utiliza urmatorul procedeu de calcul:

- se prezuma ca valoarea incasarii cuprinde si TVA facturata catre client;
- se determina TVA colectata din incasare prin metoda sutei majorate. Exemplu cu procentul de 24% este 24 x 100 / 124.

In ce priveste deducerea TVA la platile partiale, mentionam ca in mod similar cu determinarea TVA colectate la incasari partiale, exercitarea dreptului de deducere a TVA la platile partiale catre furnizori urmeaza procedura deducerii proportionale cu valoarea platii in total factura:

- se prezuma ca valoarea platii catre furnizor cuprinde si valoarea TVA deductibile;
- se determina TVA de dedus prin plata facturii, cu metoda sutei majorate.
 

Serviciile efectuate pe mai multe perioade

Veniturile din prestări de servicii se înregistrează în contabilitate pe măsura efectuării acestora. Stadiul de execuţie al lucrării se determină pe bază de situaţii de lucrări care însoţesc facturile, procese-verbale de recepţie sau alte documente care atestă stadiul realizării şi recepţia serviciilor prestate.
În cazul lucrărilor de construcţii, recunoaşterea veniturilor se face pe baza actului de recepţie semnat de beneficiar, prin care se certifică faptul că executantul şi-a îndeplinit obligaţiile în conformitate cu prevederile contractului şi ale documentaţiei de execuţie.
Nota contabila este:
332 “Servicii în curs de execuţie”=712 “Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie”
Contravaloarea lucrărilor nerecepţionate de beneficiar până la sfârşitul perioadei se evidenţiază la cost, în contul 332 “Servicii în curs de execuţie”, pe seama contului 712 “Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie”.
Contul 332 ” Servicii în curs de execuţie”
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa serviciilor în curs de execuţie existente la sfârşitul perioadei.
Contul 332 ” Servicii în curs de execuţie” este un cont de activ.
În debitul contului 332 “Servicii în curs de execuţie” se înregistrează:
- valoarea la cost de producţie a serviciilor în curs de execuţie la sfârşitul perioadei (712).
În creditul contului 332 ” Servicii în curs de execuţie” se înregistrează:
- scăderea din gestiune a valorii serviciilor în curs de execuţie la începutul perioadei următoare (712).
Soldul contului reprezintă valoarea la cost de producţie a serviciilor în curs de execuţie la sfârşitul perioadei .

Contul 712 “Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie”
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa costului de producţie al serviciilor în curs de execuţie, precum şi variaţia acestuia.
În creditul contului 712 “Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie” se înregistrează:
- la sfârşitul perioadei, costul serviciilor în curs de execuţie (332);
În debitul contului 712 “Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie” se înregistrează:
- reluarea serviciilor în curs de execuţie, la începutul perioadei (332).

Declaratii scadente in luna noiembrie 2012

15 noiembrie Depunerea Situaţia livrărilor de ţigarete în luna .. anul .. pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi, operatorii înregistraţi/ destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de astfel de produse.
Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile/utilizările de produse accizabile şi livrările de produse finite rezultate în luna pentru luna precendentă
Cine depune ?
Operatorii economici care deţin autorizaţie de utilizator final. (alcoolul etilic şi alte produse alcoolice)
Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse accizabile pentru luna precendentă
Cine depune ?
Destinatarii înregistraţi şi reprezentanţii fiscali pentru achiziţiile şi livrările intracomunitare de produse accizabile
Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse energetice pentru luna precendentă
Cine depune ?
Operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final
Depunerea Evidenţei achiziţionării, utilizării şi returnării marcajelor pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de produse supuse marcãrii.
Depunerea situaţiei cu privire la produsele accizabile pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru producţie şi pentru depozitare produse accizabile, precum şi terminalul petrolier cu ieşire în port autorizat ca antrepozit fiscal pentru operaţiunile desfăşurate în incinta acestuia
Depunerea jurnalelor privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/navigaţie pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru producţie/depozitare
Depunerea jurnalelor privind achiziţiile/ livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/ navigaţie pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru depozitare
26 noiembrie
Plata contribuţiei trimestriale pentru medicamente pentru trimestrul III 2012.
Cine plateste ?
Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora.
Plata impozitului reţinut la sursă în luna precedentă
Cine plateste ?
Plătitorii de următoarele venituri:
a) din drepturi de proprietate intelectuală;
b) din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile şi a contractelor de agent;
c) din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
d) obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.
Efectuarea plăţii anticipate de 50% din impozitul pentru venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală (a doua rată)
Cine depune ?
Contribuabilii care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv
Efectuarea plăţii anticipate de 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole (a doua rată)
Cine depune ?
Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole, stabilite prin norme
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
Cine plateste ?
Contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. g), adică: persoanele care realizează venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; b) cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; c) exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea.
Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată la bugetul de stat Formular 100 (format electronic)
Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate Formular 112 pentru luna precedentă
Cine depune ?
Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente ;
- Instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului
Depunerea Declaraţiei privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă Formular 224
Cine depune ?
Persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România
Depunerea Decontului de taxă pe valoarea adăugată Formular 300
Cine depune ?
Persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 C.F.
• Depunerea Decontului special de taxa pe valoarea adăugată pentru luna precedentă Formular 301 (format electronic)
Cine depune ?
Persoanele menţionate în instrucţiunile de completare a formularului , pentru fiecare secţiune.
Depunerea Declaraţiei recapitulative privind livrările / achiziţiile /prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută Formular 390 VIES
Cine depune ?
Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din C.F.
Depunerea Declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art. 156^1 din C.F.)Formular 394
Cine depune ?
• Pers. impozabile înreg. în scopuri de TVA în România, cf. art. 153 din C.F. obligate la plata taxei, cf. art. 150 alin. (1) și alin. (7) din C.F., pt. operațiuni impozabile în România, cf. art. 126 alin. (1).
• Pers. impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, cf. art. 153 din C.F., care realizează în România, de la pers. impozabile înreg. în scopuri deTVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.


Ce cuprind veniturile financiare ?

Din grupa 76 “Venituri financiare” fac parte:
• “Venituri din imobilizări financiare” (Contul 761)
In aceasta categorie se include veniturile din imobilizări financiare: titluri de participare, interese de participare.
• “Venituri din investiţii financiare pe termen scurt” (Contul 762)
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor din investiţii financiare pe termen scurt (dividendele de încasat/încasate, aferente investiţiilor financiare pe termen scurt ).
• “Venituri din creanţe imobilizate” (Contul 763)
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor din creanţe imobilizate (dobânda aferentă creanţelor imobilizate).
• “Venituri din investiţii financiare cedate”(contul 764)
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor rezultate din vânzarea investiţiilor financiare(preţul de vânzare al imobilizărilor financiare cedate, câştigul rezultat din vânzarea investiţiilor pe termen scurt la un preţ de cesiune mai mare decât valoarea contabilă,diferenţa dintre valoarea participaţiilor primite ca urmare a participării în natură la capitalul altor entităţi şi valoarea neamortizată a imobilizărilor corporale şi necorporale care au făcut obiectul participaţiei, cu ocazia cedării participaţiilor respective)
• “Venituri din diferenţe de curs valutar” (contul 765)
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor din diferenţe de curs valutar(diferenţele favorabile de curs valutar, rezultate la încasarea creanţelor în valută , diferenţele favorabile de curs valutar, rezultate la evaluarea creanţelor în valută, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, diferenţele favorabile de curs valutar, rezultate din decontarea datoriilor în valută şi evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, diferenţele favorabile de curs valutar, rezultate din evaluarea disponibilităţilor în valută, existente în casierie sau în conturi la bănci, precum şi a depozitelor şi a altor valori de trezorerie în valută, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar ,diferenţele favorabile de curs valutar înregistrate la cedarea unei participaţii într-o entitate străină care a fost cuprinsă în consolidare ,diferenţele favorabile de curs valutar înregistrate în situaţiile financiare anuale consolidate, aferente unui element monetar care face parte dintr-o investiţie netă a entităţii într-o entitate străină) .
• “Venituri din dobânzi” (Contul 766)
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor financiare din dobânzile cuvenite pentru disponibilităţile din conturile bancare, pentru împrumuturile acordate sau pentru livrările pe credit(dobânzile aferente creanţelor imobilizate , dobânzile cuvenite, aferente împrumuturilor acordate entităţilor afiliate şi entităţilor legate prin interese de participare ,dobânzile aferente sumelor datorate de către debitorii diverşi ,dobânzile primite, aferente disponibilităţilor aflate în conturi curente ,dobânzi de primit aferente disponibilităţilor aflate în conturi curente , dobânda cuvenită pentru ratele de leasing financiar la locator, valoarea dobânzilor înregistrate pe venituri, pentru operaţiunile de vânzare cu plata în rate .)
• “Venituri din sconturi obţinute” (contul 767)
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor din sconturile obţinute de la furnizori şi alţi creditori.
• “Alte venituri financiare” (contul 768)
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor financiare, altele decât cele înregistrate în celelalte conturi din această grupă(diferenţele favorabile aferente furnizorilor şi creditorilor cu decontare în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, sau cu ocazia decontării lor, diferenţele favorabile aferente datoriilor din leasing financiar exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, diferenţele favorabile aferente clienţilor şi debitorilor, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, sau cu ocazia decontării lor ,diferenţele favorabile aferente creanţelor din avansuri acordate furnizorilor de imobilizări, exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, partea cuvenită investitorului din profitul înregistrat în exerciţiul financiar curent de întreprinderea asociată, cu ocazia consolidării prin punere în echivalenţă a participaţiei deţinute de investitor în întreprinderea asociată, diferenţe favorabile aferente datoriilor faţă de entităţile afiliate şi entităţile legate prin interese de participare, cu decontare în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, sau cu ocazia decontării lor ,diferenţele favorabile aferente creanţelor faţă de entităţile afiliate şi entităţile legate prin interese de participare, precum şi a creanţelor imobilizate, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar, sau cu ocazia decontării lor , diferenţele favorabile din evaluarea, la încheierea exerciţiului financiar, a valorilor mobiliare pe termen scurt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată .)

Nou in Monitor: Formular 097 privind sistemul TVA la incasare

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 707 din 16 octombrie 2012 a fost publicat Ordinul pentru aprobarea modelului si continutului formularului (097) "Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare".

Astfel, in temeiul art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 156^3 alin. (11) si (12) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. II alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si al art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. 1 - Se aproba modelul si continutul formularului (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare", cod: 14. 13.01.10.11/s.i., prevazut in anexanr. 1.

Art. 2. - Instructiunile de completare a formularului de la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 2.

Art. 3. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularului de la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 3

Art. 4 - Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 5 - Referire la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata" al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la Codul de procedura fiscala reprezinta trimiteri la Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 6 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 7 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indplinire a prevederilor prezentului ordin.

In cat timp trebuie clarificate sumele din contul 473 ?

Conform Ordinului 3055/2009, operaţiunile care nu pot fi înregistrate direct în conturile corespunzătoare, pentru care sunt necesare clarificări ulterioare, se înregistrează, provizoriu, în contul 473 “Decontări din operaţii în curs de clarificare”.
Termenul de clarificare
Sumele înregistrate în acest cont trebuie clarificate de către entitate într-un termen de cel mult trei luni de la data constatării.

Corectarea veniturilor/cheltuielilor inregistrate eronat aferente anilor precedenti

Daca din punct de vedere contabil, prevederile ordinului 3055 permit corectarea erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente pe seama contului de profit si pierdere curent.
Ce se intampla insa din punct de vedere fiscal cu aceste cheltuieli ?
Mai jos este raspunsul oferit de reprezentantii Ministerului de Finante, si inregistrat in sectiunea Asistenta contribuabili.
Regulile fiscale speciale de corectare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate eronat sau omise sunt cele precizate la pct. 13 din Titlul II din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, in conformitate cu prevederile mai sus mentionate, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.
Prin urmare, din punct de vedere fiscal, in contextul in care regulile speciale reglementeaza modul de corectare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate eronat, fara a face distinctie intre erorile semnificative si cele nesemnificative, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile, corectarea acestora se realizeaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin, in conformitate cu prevederile pct. 13 al Titlului II din H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care se opteaza pentru corectia erorilor nesemnificative pe seama contului de profit si pierdere, cheltuielile, respectiv veniturile inregistrate in anul efectuarii corectiei, conform reglementarilor contabile, reprezinta cheltuieli nedeductibile, respectiv venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil.

Refuzul de a furniza dovezi

Conform Art. 58 ” Dreptul rudelor de a refuza furnizarea de informaţii, efectuarea de expertize şi prezentarea unor înscrisuri” din Codul de procedura fiscala:
(1) Soţul/soţia şi rudele contribuabilului până la gradul al treilea inclusiv pot refuza furnizarea de informaţii, efectuarea de expertize, precum şi prezentarea unor înscrisuri.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) vor fi înştiinţate asupra acestui drept.
Conform Art. 59 „Dreptul altor persoane de a refuza furnizarea de informaţii”:
(1) Pot refuza să furnizeze informaţii cu privire la datele de care au luat cunoştinţă în exercitarea activităţii lor preoţii, avocaţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii judecătoreşti, auditorii, experţii contabili, medicii şi psihoterapeuţii, cu excepţia informaţiilor cu privire la îndeplinirea obligaţiilor fiscale stabilite de lege în sarcina lor.
(2) Sunt asimilate persoanelor prevăzute la alin. (1) asistenţii, precum şi persoanele care participă la activitatea profesională a acestora.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepţia preoţilor, pot furniza informaţii, cu acordul persoanei despre care au fost solicitate informaţiile.
(4) În regim derogatoriu de la prevederile alin. (1)—(3), în vederea clarificării și stabilirii reale a situației fiscale a contribuabililor, organele fiscale au competența de a solicita informații și documente cu relevanță fiscală ori pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile, după caz, iar notarii publici, avocații, executorii judecătorești, organele de poliție, organele vamale, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatricularea vehiculelor, serviciile publice comunitare pentru eliberarea pașapoartelor simple, serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, precum și orice altă entitate care deține informații ori documente cu privire la bunuri impozabile sau taxabile, după caz, ori la persoane care au calitatea de contribuabil au obligația furnizării acestora fără plată.

Cand se recunosc veniturile din redevente, chirii, dobanzi si dividende?

Conform art 260 din Ordinul 3055/2009, veniturile din redevente, chirii, dobânzi si dividende se recunosc astfel:
a) dobânzile se recunosc periodic, în mod proportional, pe masura generarii venitului respectiv, pe baza contabilitatii de angajamente;
b) redeventele si chiriile se recunosc pe baza contabilitatii de angajamente,conform contractului;
c) dividendele se recunosc atunci când este stabilit dreptul actionarului de a le încasa.
 

luni, 8 octombrie 2012

Declaratii scadente in perioada 10-15 octombie 2012

10 octombrie
• Depunerea Declaraţiei de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art.152 din Codul fiscal Formular 096
Cine depune ?
Persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din C.F., care nu au depăşit plafonul de scutire şi care doresc să fie scoase din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
• Declaratia 010 (de inregistrare in scopuri de TVA a persoanelor juridice care au depasit plafonul de scutire), 070(de inregistrare in scopuri de TVA a persoanelor fizice care au depasit plafonul de scutire), si 020(de inregistrare in scopuri de TVA a persoanelor fizice altele decat cele romane, care au depasit plafonul de scutire).
15 octombrie
• Depunerea Situaţia livrărilor de ţigarete în luna .. anul .. pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi, operatorii înregistraţi/ destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de astfel de produse.
• Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile/utilizările de produse accizabile şi livrările de produse finite rezultate în luna pentru luna precendentă
Cine depune ?
Operatorii economici care deţin autorizaţie de utilizator final.
(alcoolul etilic şi alte produse alcoolice)
• Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse accizabile pentru luna precendentă
Cine depune ?
Destinatarii înregistraţi şi reprezentanţii fiscali pentru achiziţiile şi livrările intracomunitare de produse accizabile
• Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse energetice pentru luna precendentă
Cine depune ?
Operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final
• Depunerea Evidenţei achiziţionării, utilizării şi returnării marcajelor pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de produse supuse marcãrii
• Depunerea situaţiei cu privire la produsele accizabile pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru producţie şi pentru depozitare produse accizabile, precum şi terminalul petrolier cu ieşire în port autorizat ca antrepozit fiscal pentru operaţiunile desfăşurate în incinta acestuia
• Depunerea jurnalelor privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/navigaţie pentru luna precendenta
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru producţie/depozitare.
• Depunerea jurnalelor privind achiziţiile/ livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/ navigaţie pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru depozitare.

Format nou pentru facturi din 2013

Va reamintim ca odata cu OG nr. 15/2012 au fost schimbate si elementele pe care va trebui sa le includem obligatoriu intr-o factura incepand cu anul 2013.

Emiterea acestora va fi supusa astfel noilor reglementari aduse prin modificarea articolului 155. Astfel, in ce priveste informatiile obligatorii pe care va trebui sa le cuprinda factura incepand din 2013, noile prevederi stabilesc urmatoarele elemente ca fiind obligatorii:

Art. 155

(19) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:


a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;

b) data emiterii facturii;

c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;

d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;

e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153, ale reprezentantului fiscal;

f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;

g) denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 153 ale reprezentantului fiscal;

h) denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, precum si  particularitatile prevazute la art. 125^1 alin. (3) in definirea bunurilor, in cazul livrarii intracomunitare de mijloace de transport noi;

i) baza de impozitare a bunurilor si serviciilor ori, dupa caz, avansurile facturate, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret, in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar;

j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;

k) in cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului, mentiunea «autofactura»;

l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;

m) in cazul in care clientul este persoana obligata la plata TVA, mentiunea «taxare inversa»;

n) in cazul in care se aplica regimul special pentru agentiile de turism, mentiunea «regimul marjei - agentii de turism»;

o) daca se aplica unul dintre regimurile speciale pentru bunuri secondhand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, una dintre mentiunile «regimul marjei - bunuri second-hand», «regimul marjei - opere de arta» sau «regimul marjei - obiecte de colectie si antichitati», dupa caz;

p) in cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, mentiunea «TVA la incasare»;

r) o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi ori documente pentru aceeași operatiune.

Facturi emise in sistem simplificat

Conform alineatului (20), facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (11) si (12) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Nota:

(21) In situatia prevazuta la alin. (4) lit. b) pct. 1, furnizorul/prestatorul stabilit in Romania poate sa omita din factura informatiile prevazute la alin. (19) lit. i) si j) si sa indice, in schimb, valoarea impozabila a bunurilor livrate/serviciilor prestate, referindu-se la cantitatea sau volumul acestora si la natura lor. in cazul aplicarii prevederilor alin. (4) lit. b) pct. 2, factura emisa de furnizorul/prestatorul care nu este stabilit in Romania poate sa nu contina informatiile prevazute la echivalentul din Directiva 112 al alin. (19) lit. i) si j).

vineri, 5 octombrie 2012

Atentie! Din octombrie se aplica noile reguli privind impozitul pe profit

Va aducem la cunostinta ca de la 1 octombrie intra in vigoare noile modificari aduse prevederilor legate de impozitul pe profit.


Aceste schimbari aduse de OG nr. 15/2012 modifica unele reglementari privitoare la pierderile fiscale astfel incat si persoanele juridice succesoare ale operatiunilor de reorganizare pot recupera pierderile fiscale.

Astfel, la articolul 26, a fost modificat alineatul (2) care are in prezent urmatorul cuprins:

"(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta."


Astfel, printre modificarile care se aplica de la 1 octombrie, se numara si faptul ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza  existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente.

Totodata, prin ordonanta amintita, a fost modificat alineatul (7) din cuprinsul articolului 27^1, avand actualmente urmatorul cuprins:

"(7) Referitor la operatiunile mentionate la alin. (2) lit. a), in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, determinata potrivit prezentului titlu, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in Romania."

Operatiuni pentru care NU se emit facturi

Asa cum stiti, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 621/29.08.2012, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Va prezentam principalele prevederi referitoare la regimul facturilor fiscale, care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013, mai exact exceptiile de la emiterea facturilor.

Prin exceptie, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:

a) livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a), furnizate catre beneficiari persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fara nominalizarea cumparatorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozitii;

c) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a) si b), furnizate catre beneficiari, persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite. Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie sa le intocmeasca in vederea determinarii corecte a bazei de impozitare si a taxei colectate pentru astfel de operatiuni.

Persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi poate opta pentru emiterea facturii.

Cazuri in care se opteaza pentru emiterea facturii

Persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi, precum si persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi dar opteaza pentru emiterea facturii pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 139^1;

b) in cazul documentelor sau mesajelor care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala si au acelasi regim juridic ca si o factura.

Persoana impozabila poate intocmi o factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri, prestari separate de servicii, catre acelasi client, in urmatoarele conditii:

a) sa se refere la operatiuni pentru care a luat nastere faptul generator de taxa sau pentru care au fost incasate avansuri intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica;

b) toate documentele emise la data livrarii de bunuri, prestarii de servicii sau incasarii de avansuri sa fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.

Pot fi emise facturi de catre beneficiar in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin norme.

Pot fi emise facturi de catre un tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin norme, cu exceptia situatiei in care partea terta este stabilita intr-o tara cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca.

Alte precizari

Pe langa cele precizate mai sus, Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal mai prevede si urmatoarele reglementari:

- sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sa fie exprimata in lei. În situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 139^1;

- utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar;

- autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea unei facturi, indiferent ca este pe suport hartie sau in format electronic, trebuie garantate de la momentul emiterii pana la sfarsitul perioadei de stocare a facturii. Fiecare persoana impozabila stabileste modul de garantare a autenticitatii originii, a integritatii continutului si a lizibilitatii facturii;

- semnarea si stampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina factura;

- persoana impozabila trebuie sa asigure stocarea copiilor facturilor pe care le-a emis sau care au fost emise de client ori de un tert in numele si in contul sau, precum si a tuturor facturilor primite;

- persoana impozabila poate decide locul de stocare a facturilor, cu conditia ca acestea sau informatiile stocate sa fie puse la dispozitia autoritatilor competente fara nicio intarziere ori de cate ori se solicita acest lucru. Cu toate acestea, locul de stocare a facturilor ales de persoana impozabila nu poate fi situat pe teritoriul unei tari cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca;

- prin exceptie de la prevederile aliniatului de mai sus persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania are obligatia de a stoca pe teritoriul Romaniei facturile emise si primite, precum si facturile emise de client sau de un tert in numele si in contul sau, altele decat cele electronice pentru care persoana impozabila garanteaza accesul on-line organelor fiscale competente. Aceeasi obligatie ii revine si persoanei impozabile stabilite in Romania printr-un sediu fix cel putin pe perioada existentei pe teritoriul Romaniei a sediului fix;

- in situatia in care locul de stocare nu se afla pe teritoriul Romaniei persoanele impozabile stabilite in Romania in sensul art. 125^1 alin. (2) trebuie sa comunice organelor fiscale competente locul de stocare a facturilor sau a informatiilor stocate;

- facturile pot fi stocate pe suport hartie sau in format electronic, indiferent de forma originala in care au fost trimise sau puse la dispozitie. În cazul facturilor stocate prin mijloace electronice, persoanele impozabile vor stoca prin mijloace electronice si datele ce garanteaza autenticitatea originii si integritatea continutului facturilor;

- in scopuri de control, organele fiscale competente pot solicita traducerea in limba romana, in anumite situatii sau pentru anumite persoane impozabile, a facturilor emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 132 si 133, precum si a facturilor primite de persoane impozabile stabilite in Romania in sensul art. 125^1 alin. (2);

- in scopuri de control, in cazul stocarii prin mijloace electronice a facturilor emise sau primite in alt stat, garantand accesul online la date, persoana impozabila stabilita in Romania in sensul art. 125^1 alin. (2) are obligatia de a permite organelor fiscale competente din Romania accesarea, descarcarea si utilizarea respectivelor facturi. De asemenea, persoana impozabila nestabilita in Romania care stocheaza prin mijloace electronice facturi emise sau primite pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii impozabile in Romania are obligatia de a permite organelor fiscale din Romania accesarea, descarcarea si utilizarea respectivelor facturi, indiferent de statul in care se afla locul de stocare pentru care a optat.

Ministerul Finantelor Publice va emite Norme metodologice de aplicare a prevederilor art. 155 din Codul Fiscal.