luni, 12 noiembrie 2012

Plafonul de TVA ramane acelasi

Ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial nr. 743 din 5 noiembrie 2012 a Legii nr. 202/2012, plafonul de TVA continua sa se aplice fara alte noi modificari si mentine normele stabilite initial prin OG nr. 24/2012.

Va reamintim astfel ca odata cu Ordonanta Guvernului nr. 24/2012 a fost majorat plafonul de TVA de la 35.000 de euro la 65.000 de euro, intrand in vigoare de la 1 iulie a.c.

Pentru persoanele impozabile nou-infiintate care incep o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire nu se mai determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului.

Plafonul de scutire in cazul solicitarii scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA formulate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA este plafonul de scutire pentru anul in curs, respectiv 220.000 de lei, acesta nu se mai calculeaza proportional cu perioada scursa de la inceputul anului pana la data solicitarii.

 In cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica si care nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, dar nu este in situatia de a fi declarata inactiva sau nu a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul comertului organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.

De asemenea, in ce priveste deducerea TVA, au fost facute urmatoarele modificari:

TVA aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate, in cazul in care aceste vehicule nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice se va deduce in proportie de 50%.

TVA aferenta cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice se va deduce de la 1 iulie 2012 in aceeasi proportie de 50%.

Prin notiunea de "cheltuieli legate de vehicule" se intelege cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu