luni, 12 noiembrie 2012

Corectarea veniturilor/cheltuielilor inregistrate eronat aferente anilor precedenti

Daca din punct de vedere contabil, prevederile ordinului 3055 permit corectarea erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente pe seama contului de profit si pierdere curent.
Ce se intampla insa din punct de vedere fiscal cu aceste cheltuieli ?
Mai jos este raspunsul oferit de reprezentantii Ministerului de Finante, si inregistrat in sectiunea Asistenta contribuabili.
Regulile fiscale speciale de corectare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate eronat sau omise sunt cele precizate la pct. 13 din Titlul II din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, in conformitate cu prevederile mai sus mentionate, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.
Prin urmare, din punct de vedere fiscal, in contextul in care regulile speciale reglementeaza modul de corectare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate eronat, fara a face distinctie intre erorile semnificative si cele nesemnificative, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile, corectarea acestora se realizeaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin, in conformitate cu prevederile pct. 13 al Titlului II din H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care se opteaza pentru corectia erorilor nesemnificative pe seama contului de profit si pierdere, cheltuielile, respectiv veniturile inregistrate in anul efectuarii corectiei, conform reglementarilor contabile, reprezinta cheltuieli nedeductibile, respectiv venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu