marți, 3 iulie 2012

Corectarea erorilor din exercitiile precedente

Conform pct 63 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene :

" (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
    (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
(3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
    a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
    b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
    Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
    (4) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
    (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
    (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
    Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
    (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
    (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
    In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
    (9) Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate".

Asadar, erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile sau deciziile economice .
 
O eroare este sau nu semnificativa in functie de analiza efectuata in cadrul firmei, tinand cont in primul rand de nivelul elementelor ce definesc situatia financiara a firmei.
  
In timp ce o eroare este semnificativa pentru o firma de mici dimensiuni, aceeasi eroare poate fi nesemnificativa pentru o alta firma de mari dimensini.

Potrivit art 10 din ordinul mai sus mentionat:
"In aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective".

Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
 
Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate (pct 267 din ordinal MFP 3055/2009).

Concluzie:
 
Reglementarile legale in materie nu impun o anumita valoare sau prag de la care erorile contabile devin semnificative, aceata fiind libera alegere a managementului firmei, in functie de analiza efectuata de specialisti.
 
Societatea poate sa-si stabileasca un prag de semnificatie, dar acest prag trebuie mentionat in politica contabila.
   
Pragul de semnificatie poate fi reprezentat de procent din activele totale pana la care  corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente sa fie efectuata pe seama contului de profit si pierdere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu