luni, 9 iulie 2012

Un contabil sef fara acreditare CECCAR poate sa semneze Bilantul?

Ne confruntam de foarte multe ori, in domeniul financiar-contabil, cu situatia in unele societati insarcineaza angajati aflati in functia de contabil sef, manager/director economic/financiar cu studii economice superioare (management ASE), fara acreditare CECCAR sa semneze situatiile financiare (bilantul). Datorita interesului crescut pentru aceste situatii, ne dorim sa facem unele precizari legate de conditiile sau limitele acestei posibilitati, avand ca suport de argumentare temeiul legal.

Precizam astfel ca un angajat aflat in contextul de mai sus are dreptul semnarii situatiilor financiare, daca este angajat pe functia de contabil sef sau director /manager economic, in conditiile in care are studii superioare.

Legea 82/1991 privind contabilitatea este cea care guverneaza aspectele legate de persoanele responsabile cu organziarea si raspunderea pentru organizarea contabilitatii. La art 10 din aceasta lege, se prevad urmatoarele:

"CAPITOLUL II

Organizarea si conducerea contabilitatii
ART. 10
"(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

 (2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

(3^1) In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1^1), contabilitatea poate fi organizata si condusa potrivit prevederilor alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice.

 (4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

(4^1) In cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (5), raspunderea pentru organizarea contabilitatii revine acestora. Conducerea contabilitatii se poate efectua de catre aceste persoane, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora. In cazul in care contabilitatea este condusa potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale.

(5) Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au persoane incadrate cu contract individual de munca sau numite intr-o functie publica, potrivit legii, pot incheia contracte de prestari de servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Incheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu aceasta destinatie."

Se observa ca reglementare precizeaza clar la art 10 alin 2 persoanele desemnate care conduc contabilitate, iar la art 10 alin 3 - se utilizeaza sintagma "Contabilitatea poate fi organizata si condusa..".

Astfel, directorul economic, contabilul sef trebuie sa fie angajat cu contract individual de munca al societatii respective si sa aiba studii superioare, fara a fi obligatorie certificarea CECCAR.

Pe formularul de bilant, la rubrica "Intocmit" se poate alege calitatea persoanei care semneaza situatiile financiare alaturi de Administrator - si se observa ca una din optiuni este Contabil sef - codul 11 / Director economic - cod 12.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu