duminică, 29 ianuarie 2012

Situatii financiare simplificate

Entităţile care în exerciţiul financiar precedent au îndeplinit concomitent următoarele două criterii de mărime:
• cifra de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 auro inclusiv şi
• totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro inclusiv, şi
au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate întocmesc situaţii financiare anuale simplificate care cuprind bilanţ simplificat, cod 10, şi cont de profit şi pierdere simplificat, cod 20. Acestea vor însoţite de formularele „Date informative”, cod 30, şi „Situaţia activelor imobilizate”, cod 40.
Încadrarea în criteriile de mărime se efectuează pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale, respectiv a balanţei de verificare, încheiate la finele exerciţiului financiar precedent, utilizându-se cursul de schimb valutar comunicat de BNR, valabil la data încheierii aceluiaşi exerciţiu financiar.
Aceste entităţi utilizează pentru evidenţierea operaţiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat şi tratamentele contabile prevăzute de reglementările contabile simplificate.
De asemenea, entităţile care au utilizat unele tratamente contabile cuprinse în Reglemntările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3055/2009 şi/sau o parte ori toate conturile din planul de conturi general, întocmesc situaţii financiare anuale simplificate, care se compun din bilanţ şi cont de profit şi pierdere simplificate.
Situaţiile financiare anuale simplificate trebuie însoţite de o declaraţie scrisă de asumare a răspunderii pentru întocmirea acestora în conformitate cu sistemul implificat de contabilitate.
Situaţiile financiare anuale simplificate încheiate la 31 decembrie se întocmesc în lei şi se semnează de către persoanele care organizează şi conduc contabilitatea entităţilor, precum şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţilor respective.
Situaţiile financiare anuale simplificate, raportul consiliului de administraţie/directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, după caz, se depun la unităţile teritoriale ale MFP în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.
Situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege se pot depune la registratura unităţilor teritoriale ale MFP sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătăţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de către agenţii economici şi alţi contribuabili. De asemenea, la depunerea situaţiilor financiare se vor avea în vedere şi prevederile HGR nr. 1.085/2003 referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional.


Modificarea declaratiei de impozit pe profit

Conform Ordinului preşedintelui ANAF nr. 70/2012 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, se modifica:
- Anexa nr. 2 ,,Declaraţie privind impozitul pe profit”, cod 14.13.01.04;
- Anexa şi Instrucţiuni de completare ale formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, cod 14.13.01.99/bs
De asemenea, Nomenclatorul privind obligaţiile de plată la bugetul de stat prevăzut în anexa nr. 15 din Ordinului preşedintelui ANAF nr. 101/2008 a fost completat prin introducerea a două creanţe fiscale:
- impozit pe veniturile din arendă – poziţia nr. 12 care se declară şi se plăteşte lunar, până la 25 inclusiv a lunii următoare plăţii venitului;
- contribuţia trimestrială datorată pentru medicamentele suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii – poziţia nr. 63 care se declară şi se plăteşte până la 25 a celei de-a doua luni următoare încheierii trimestrului pentru care se datorează contribuţia.
Totodată, din formularul 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit” şi din instrucţiunile de completare a acestuia s-au eliminat secţiunile referitoare la impozitul minim.
Acest model al formularul 101 se foloseşte începând cu declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2011.

Noutati legislative certificat sediu social

ORDINUL nr. 78 pentru modificarea pct. 8 din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2112/2010 pentru aprobarea Procedurii de solicitare şi eliberare a certificatului pentru spațiul cu destinație de sediu social şi de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinația de sediu social, precum şi pentru aprobarea modelului şi conținutului unor formulare, cu modificările şi completările ulterioare 
Art.I – Punctul 8 din anexa nr. 1 „Procedura de solicitare şi eliberare a certificatului pentru spațiul cu destinație de sediu social şi de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinația de sediu social” la Ordinul preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2112/2010 pentru aprobarea Procedurii de solicitare şi eliberare a certificatului pentru spațiul cu destinație de sediu social şi de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinația de sediu social, precum şi pentru aprobarea modelului şi conținutului unor formulare, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 443 din 1 iulie 2010, se modifică şi va avea următorul cuprins:
„8. Cererile depuse în prima jumătate a programului de lucru se soluționează în aceeaşi zi. Cererile depuse în a doua jumătate a programului de lucru se soluționează în prima jumătate a programului de lucru din ziua imediat următoare”.
Art.II ‐ Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală de tehnologia informației, precum şi direcțiile generale ale finanțelor publice județene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art.III. ‐ Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


joi, 26 ianuarie 2012

Obligatia de auditare a societatilor comerciale

Intrebare:

In anul 2010, o societate nu depasete limitele a doua dintre criteriile prevazute la art 3, alin (1) din OMF 1752/2005 si depune situatii financiare anuale simplificate, neauditate. In anul 2011, societatea a inregistrat active totale mai mari de 3.650.000 euro si cifra de afaceri mai mare de 7.300.000 euro.

Ce situatii financiare anuale trebuie intocmite pentru anul 2011? De asemenea, vor trebuie acestea sa fie auditate?


Raspuns:

Potrivit art. 3 alin. (1) OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene
persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite in continuare criterii de marime:

- total active: 3.650.000 euro;
- cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50
intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilant;
- cont de profit si pierdere; situatia modificarilor capitalului propriu;
- situatia fluxurilor de numerar;
- note explicative la situatiile financiare anuale.

In conformitate cu prevederile alin. (4) al acestui articol, persoanele juridice care au intocmit situatiile financiare anuale prevazute la alin. (1) intocmesc situatii financiare anuale simplificate numai daca in doua exercitii financiare consecutive nu depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute la alin. (1).

De asemenea, art. 5 alin. (1) al acestor reglementari stabileste ca situatiile financiare anuale intocmite de persoanele juridice prevazute la art. 3 alin. (1) sunt auditate, potrivit legii.

Prin urmare, pentru anul 2011 trebuie sa depuneti situatii financiare simplificate, insa daca si la sfarsitul exercitiului fiananciar al anului 2012 depasiti doua din cele trei criterii de marime prevazute mai sus, sunteti obligati sa auditati situatiile financiare aferente anului 2012.

OPANAF nr. 70: Aprobare formulare pentru declaratiile cu autoimpunere sau retinere la sursa

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat Ordinul presedintelui ANAF nr.70/2012  pentru modificarea si completarea OPANAF nr.101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, trimis spre publicare in Monitorul Oficial.

Articolul I stabileste astfel ca Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea
impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la
sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr.70 din 30 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Anexa nr.2 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04 se modifica si
se inlocuieste cu Anexa nr.1 la prezentul ordin.

2. Anexa nr.8 "Instructiuni de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs" se modifica si se inlocuieste cu Anexa nr.2 la prezentul ordin.

3. Anexa nr.9 "Instructiuni de completare a formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod.14.13.01.04" se modifica dupa cum urmeaza:

a) la sectiunea B "Date privind impozitul pe profit" de la capitolul II "Completarea declaratiei", textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 37 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Randul 37 - se completeaza cu sumele reprezentand pierderile inregistrate in perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare, conform prevederilor art.32 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;"

b) la sectiunea B "Date privind impozitul pe profit" de la capitolul II "Completarea declaratiei", textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 38 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Randul 38 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare, atat din activitatile din Romania, cat si din surse externe. Nu se includ la acest rand pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art.32 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare;"

miercuri, 25 ianuarie 2012

Obligaţii scadente la 31 ianuarie 2012

• Depunerea Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţiei de menţiuni privind schimbarea opţiunii pentru depunerea Declaraţiei 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate
-Formular 010 (persoane juridice)
-Formular 070 (persoane fizice)
Depun plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor prevăzuţi la art. 58 alin. (2), în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, care doresc modificarea vectorului fiscal privind depunerea D112
• Depunerea Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţiei de menţiuni privind opţiunea pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor -Formular 010
Depun persoanele juridice care optează pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, dacă îndeplinesc la 31.12.2011 condiţiile prevăzute la art. 112^1 C.F.
• Depunerea Cererii pentru opţiunea de a determina venitul net în sistem real, odată cu Depunerea Declaraţiei privind venitul estimat / norma de venit pentru anul în curs Formular 220
sau
Depunerea Cererii pentru renunţarea în anul 2012 la opţiunea de determinare a venitului net în sistem real, în situaţia în care au fost impuşi în sistem real timp de 2 ani consecutivi.
Depun contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit.
• Depunerea Declaraţiei privind venitul estimat / norma de venit Formular 220
Depun contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro ; aceştia au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real

Fondurile închise de investiţii

Diferentele intre fondurile inchise de investitii (closed end funds) si fondurile deschise de investii (opened end funds) sunt legate, in special, de modul in care se realizeaza emisiunea unitatilor de fond – astfel, daca in cazul fondurilor deschise emisiunea unitatilor de fond se realizeaza in mod continuu si accesul investitorilor la cumpararea unitatilor de fond este liber, in cazul fondurilor inchise emisiunea unitatilor noi se realizeaza fie doar la lansarea fondului, fie periodic (insa niciodata continuu).
In acelasi timp, in cazul fondurilor inchise, in prospectul de emisiune sunt specificate cateva criterii foarte clare de definire a investitorilor eligibili (adica a celor care pot sa cumpere unitati in fond). Practic achizitia unitatilor de fond este restrictionata categoriilor de investitori pe care ii doreste fondul.
Pe de alta parte, unii administratori de fonduri inchise de investitii opteaza pentru listarea fondurilor la o bursa de valori reglementata – in acest fel, investitorii avand posibilitatea de a cumpara sau vinde mai usor unitatile de fond (de regula sunt listate fondurile in care achizitia de unitati de fond este posibila doar la lansarea fondului pe piata).
Care sunt, in acest context, avantajele si dezavantajele fondurilor inchise de investitii ?
In linii mari, atat avantajele cat si dezavantajele fondurilor inchise de investitii deriva din faptul ca acestea nu sunt atat de strict reglementate de catre autoritatile pietei de capital, in acest fel fondurile de investitii avand posibilitatea de a investi si in domenii in care fondurile deschise nu pot sa investeasca (de exemplu, in arta sau in instrumente speculative foarte riscante). Pe de alta parte, avand in vedere ca fondurile inchise nu sunt atat de strict reglementate, apar si riscuri suplimentare pentru investitori, mecanismele acestor fonduri nefiind atat de bine si strict controlate.
Un alt risc poate deriva din instrumentele in care fondurile inchise investesc – de multe ori aceste instrumente se dovedesc a fi mult mai riscante (titluri speculative, intrumente futures , marfuri sau actiuni in companii necotate la bursa).
Un alt potential dezavantaj al fondurilor inchise deriva din posibila lipsa de transparenta a politicii de investitii a fondurilor inchise – astfel, aceste fonduri nu sunt obligate (la fel ca si fondurile deschise) sa publice periodic (cel putin semestrial) rapoarte complete despre activitatea investitionala.
Prin urmare, fondurile de investii inchise sunt intrumente moderne si complexe, insa cu un grad de reglementare si trasparenta mult mai scazut decat in cazul fondurilor deschise, de aceea le recomandam exclusiv investitorilor sofisticati, cu un profil de risc mult mai scazut.

Contractul de muncă pe perioadă determinată

Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) creşterea şi/sau modificarea temporară a structurii activităţii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
d.1) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
d.2) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d.3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe.

Contul 413 - Efecte de primit de la clienţi

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa creanţelor de încasat, pe bază de efecte comerciale.
Contul 413 “Efecte de primit” este un cont de activ.
În debitul contului 413 “Efecte de primit” se înregistrează:
- sumele datorate de clienţi reprezentând valoarea efectelor comerciale acceptate (411);
- diferenţele favorabile de curs valutar, aferente efectelor comerciale de încasat, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (765).
În creditul contului 413 “Efecte de primit” se înregistrează:
- efecte comerciale primite de la clienţi (511);
- sumele încasate de la clienţi prin conturile curente (512);
- diferenţele nefavorabile de curs valutar aferente creanţelor datorate de clienţii externi a căror decontare se face pe bază de efecte comerciale, înregistrate la primirea efectelor comerciale sau cu ocazia evaluării creanţelor la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (665).
Soldul contului reprezintă valoarea efectelor comerciale de primit.

marți, 24 ianuarie 2012

Comunicat ONRC

Începând cu data de 06.02.2012 activitatea de înregistrare în registrul comerţului se va desfăşura pe noul sistem informatic integrat realizat în cadrul proiectului “Servicii on-line ( de eguvernare ) oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri prin intermediul unui portal dedicat” finanţat din fonduri structurale, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară III Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru Sectoarele Privat şi Public, Domeniul Major de Intervenţie 2 Dezvoltarea şi Creşterea Eficienţei Serviciilor Publice Electronice, Operaţiunea 1 Susţinerea Implementării de Soluţii de e-Guvernare şi Asigurarea Conexiunii la Broadband, acolo unde este necesar.  

I. Referitor la activitatea de primire şi înregistrare a cererilor de înregistrare în registrul comerţului
I.A. În perioada 20.01.2012 – 25.01.2012, activitatea de primire şi înregistrare a cererilor de înregistrare în registrul comerţului se desfăşoară normal.
Prin excepţie, în perioada 20.01.2012 – 25.01.2012, pentru cererile de înregistrare depuse în acest interval, dar şi pentru cererile depuse anterior datei de 20.01.2012 şi care au un prim termen de soluţionare după această dată, se acordă un singur termen de amânare, de cel mult două zile.
Data de 26.01.2012 :
- Este ultima zi de soluţionare a cererilor de înregistrare amânate, depuse la oficiul registrului comerţului până la data de 25.01.2012;
- Prin excepţie, este ultima zi de soluţionare a cererilor de înregistrare primite în perioada 20.01.2012 – 25.01.2012, pentru care se pot stabili şi alte termene de soluţionare/eliberare decât cele indicate mai sus a fi acordate;
- După caz, în mod excepţional, poate fi termenul de soluţionare al cererilor înregistrate până la data de 18.01.2012 inclusiv, şi care au deja un termen de amânare după data de 27.01.2012, termen ce se preschimbă din oficiu.

Rezoluţiile de preschimbare a termenelor de amânare acordate după data de 27.01.2012 se vor aduce la cunoştinţa solicitanţilor prin afişarea acestora pe website-ul www.onrc.ro, secţiunea rezoluţii de amânare şi transmiterea acestora pe e-mail, fax, corespondenţă, după caz. Noile termene de soluţionare şi eliberare se pot vizualiza şi pe website-ul www.onrc.ro, serviciul stadiu dosar.
Verificările preliminare cererilor de înregistrare ( verificare disponibilitate şi/sau rezervare denumire firmă, emblemă, verificare unicitate sediu social, asociat unic), se vor primi până la data de 27 ianuarie 2012.
I.B. Pentru buna desfăşurarea a procesului de trecere pe noul sistem informatic, în perioada 26.01.2012 – 03.02.2012, se suspendă activitatea de lucru cu publicul, respectiv activitatea de primire la ghişeu şi prin SFEI ( Sistem Formulare Electronice Inteligente ), a cererilor de înregistrare în registrul comerţului (înmatriculări, menţiuni, radieri, depuneri şi/sau menţionări acte, etc.), mai puţin verificare disponibilitate şi/sau rezervare denumire firmă, emblemă, verificare unicitate sediu social, asociat unic care se suspendă în perioada 30.01.2012 – 03.02.2012.
În această perioadă nu se soluţionează nicio cerere de înregistrare în registrul comerţului.

Cererile de înregistrare în registrul comerţului se vor primi în regim de corespondenţă (ex. : prin poştă), în registratura generală, urmând să fie înregistrate în registrul comerţului începând cu data de 06.02.2012, pe noul sistem informatic, eşalonat, funcţie de data primirii în registratura generală, dar nu mai târziu de data de 10.02.2012.
Toate cererile de înregistrare în registrul comerţului primite prin corespondenţă în perioada 26.01.2012 – 03.02.2012, vor fi prelucrate începând cu data de 06.02.2012, pe noul sistem informatic.
Solicitanţii vor fi înştiinţaţi cu privire la modalitatea de achitare a taxelor şi tarifelor aferente, de rezolvare a observaţiile formulate, dacă este cazul, şi asupra numerelor de înregistrare, a termenelor de soluţionare şi eliberare acordate, pe email, fax, prin corespondenţă.
Informaţiile vor fi disponibile şi pe http://portal.onrc.ro, secţiunea servicii on-line Registrul Comerţului (RC), respectiv serviciul stadiu dosar, pentru consultarea căruia este necesară doar autentificarea solicitantului ca utilizator pe portal ( nu sunt antrenate din partea solicitantului costuri în acest sens ), începând cu data de 07.02.2012.
II. Referitor la serviciul RECOM on-line
În perioada 03.02.2012 – 07.02.2012, acesta va fi suspendat, urmând să funcţioneze numai partea de informaţii gratuite, în măsura în care acest fapt este posibil.
În perioada 30.01.2012 – 07.02.2012 se suspendă crearea de noi conturi RECOM pentru contractele în derulare, dar şi încheierea de noi contracte RECOM.
III. Referitor la furnizarea de informaţii din registrul comerţului


În perioada 20.01.2012 – 03.02.2012, activitatea de furnizare informaţii din registrul comerţului ( informaţii punctuale, informaţii statistice, certificate constatatoare ) şi de eliberare copii certificate se va derula normal.
Precizăm că, la sediul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediile oficiilor registrului comerţului teritoriale se va afişa anunţul detaliat cu privire la desfăşurarea activităţii oficiului registrului comerţului în perioada 20.01.2012 – 03.02.2012.
De asemenea, anunţul detaliat cu privire la desfăşurarea activităţii oficiului registrului comerţului în perioada 20.01.2012 – 03.02.2012 se va regăsi şi pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, www.onrc.ro.
Începând cu data de 06.02.2012, activitatea de primire a cererilor de înregistrare la oficiului registrului comerţului se va desfăşura normal.
Serviciul RECOM on-line şi portalul de servicii al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, http://portal.onrc.ro, vor fi funcţionale începând cu data de 07.02.2012.



Declaratia 094 scadenta in 25 ianuarie 2012

          Declaraţia 094 este declaratia privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent
        Cine depunde aceasta declaratie ?
 Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din C.F., care au utilizat trimestrul ca perioadă fiscală în anul precedent, care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri şi care nu au depăşit plafonul de 100.000 euro

Termen de depunere : 25 ianuarie 2012

Alte rezerve

            Conform O 3055/2009, contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: reserve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.
            Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, în cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege.
           Rezervele legale pot fi utilizate numai în conditiile prevazute de lege.
            Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.
           Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau în alte scopuri, potrivit hotarârii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

luni, 23 ianuarie 2012

Ce cred investitorii despre România de astăzi

  • "Guvernul trebuie sa faca si el ceva, nu poate lasa totul pe seama investitorilor";
  • "Trebuie sa creeze locuri de munca si stabilitate";
  • "Ne temem de instabilitate, dar si de populism, acesta este cancer pentru economie";
  • "Drumul populistilor spre putere este croit de televiziunile care apartin acestora si acesta este un pericol real in anul electoral care urmeaza";
  • "Ne intereseaza foarte mult cine va castiga majoritatea in alegeri, cine va face coalitie pentru guvernare";
  • "Suntem mai putin optimisti decat guvernul, nu credem ca Romania va putea trece la moneda euro in 2015, dar faptul ca si-a propus nu este rau";
  • "Suntem pentru o legatura stransa intre politica si economie, una fara alta nu se poate";
  • "Investitorii germani au continuat sa vina in Romania si in anii de criza, aceasta tara are potential";
  • "De autoritatile locale si de guvenarea centrala depinde ca lucrurile sa mearga mai departe, Romania sa atraga tot mai mult capital."
Sunt cateva dintre gandurile, temerile si ideile investitorilor germani care s-au intalnit joi seara la Cluj-Napoca, reprezentanti ai unor firme, companii dar si simpli membri ai comunitati de afaceri germane. Ei nu s-au plans de conditiile din Romani, dar au trecut in revista succint pericolele care ar putea urma, atat pe plan intern cat si international. in mod cert, in primul rand se tem de instabilitate. Instabilitate politica, legislativa, fiscala, monetara. Grupul lor s-a largit cu fiecare an, investitiile germane in Romania, spun ei, au ajuns pe primul loc, iar semnalele sunt ca trendul continua. De ce sunt atrasi de Romania? Uni au radacini aici, altii sunt sasi plecati, dar care s-au intors bazandu-se pe ce stiau despre piata din Est. Altii au descoperit potentialul din IT al Romaniei, iar altii, pur si simplu, au decis sa exploateze o piata care crede in calitatea germana in mod traditional. N-au fost nevoiti sa spuna mai mult de atat: suntem nemti!

Ce este insa demn de invatat de la ei? Sunt un grup, acolo au fost prezenti peste 150 de nemti, unii reprezentand asociatii din Sibiu sau Brasov, altii din capitala. Sunt uniti, colaboreaza, apeleaza unii la altii pentru consultanta, ajutor, schimb de informatii si chiar isi fac vanzare unii altora, in grup. Functioneaza ca parteneri si prieteni. Comunica, si asta ii ajuta foarte mult. Daca au avut o problema cu administratia din Brasov, o au si la Cluj, atunci afla cum s-a rezolvat acolo si o propun aici. Au relatii institutionale prin camera de comert romano-germana, dar si informale, prin intermediul relatiilor de grup.
Istoria ne arata ca, in vremuri grele, solidaritatea, cooperarea - mai ales in afaceri - este o conditie necesara. Cu cat competitia pentru piata devine mai puternica, cu atat este mai mare nevoie de "grupuri" care sa functioneze ca niste rotite ale marelui angrenaj. "Grupul" are resurse mai mari, are o putere de negociere mai mare si ramificatii in societate mai raspandite. Lectia nemteasca merita sa nu fie ignorata!

duminică, 22 ianuarie 2012

Din 2012 concediile pentru creşterea copilului sunt considerate vechime în specialitate

Anul 2012 aduce importante precizari legislative in legatura vechimea in specialitate. Un act normativ publicat recent stipuleaza expres ca perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani (in cazul copilului cu handicap) constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate, avandu-se in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Anul 2012 aduce importante precizari legislative in legatura vechimea in specialitate. Un act normativ publicat recent stipuleaza expres ca perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani (in cazul copilului cu handicap) constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate, avandu-se in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Fata de primele modificari, observam ca ultimele vizeaza, pe langa concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, si:
- concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, platit;
- concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;
- concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni.

Precizam ca de drepturile de mai sus beneficiaza, optional, nu numai oricare dintre parintii firesti ai copilului, ci si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.

Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare.

Sunt importante derogarile de la regula potrivt careia “vechimea in specialitate constituie perioada de timp in care persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei (meseriei) in care urmeaza sa fie incadrata sau promovata; de fapt este vechime in meserie (pentru muncitori) sau in functie (pentru celelalte categorii de personal).”  De exemplu, in acest sens,art. 3 lit. l) din Hotararea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici prevede: vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta “experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania”.

Este fireasca si binevenita derogarea expresa a legiuitorului, chiar daca vine abia in acest an, intrucat vechimea in specialitate reprezinta o specie a vechimii in munca. ”Intr-adevar, pentru ca o perioada de timp sa fie considerata vechime in specialitate, ea trebuie sa fie in primul rand sa fie recunsocuta ca vechime in munca”.

Astfel ca, pe buna dreptate, s-a interpretat, inainte de precizarile exprese intervenite in anul 2012, ca perioada concediului pentru cresterea copilului constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate.

Sarbatori legale 2012 (zile libere d.p.d.v. legal incepand cu 01.01.2012)

       Conform Art. 134, din Codul Muncii 2011 – actualizat in 2011 cu Legea 40/2011 – text integral – zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Important – Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute in paragraful mai sus, precum şi la locurile de muncă prevăzute in paragraful de mai sus li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Obligatii scadente la 25 ianuarie 2012

• Comunicarea pro-ratei provizorii care se va aplica în 2012 şi a modului de determinare a acesteia.
Cine comunica ?
Persoanele impozabile cu regim mixt pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent
• Solicitarea pro-ratei speciale sau comunicarea deciziei de renunţare la aplicarea pro-ratei speciale aprobate anterior
Cine solicita ?
Contribuabilii cu regim mixt din punct de vedere al TVA
Persoana impozabilă cu regim mixt, în situaţii speciale, solicită MFP aprobarea aplicării unei pro-rate speciale
• Plata impozitului reţinut la sursă în luna precedentă
Plătitorii de următoarele venituri:
a) din drepturi de proprietate intelectuală;
b) din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile şi a contractelor de agent;
c) din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
d) obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV.1, care nu generează o persoană juridică.
Depunerea Declaraţiei privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent Formular 094
Cine depune ?
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din C.F., care au utilizat trimestrul ca perioadă fiscală în anul precedent, care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri şi care nu au depăşit plafonul de 100.000 euro
• Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată la bugetul de stat Formular 100 (format electronic)
Cine depune ?
Contribuabilii prevăzuţi în OPANAF 101/2008, valabil la 31.12.2011, anexa 8, cap. I, subcap. 1
• Depunerea Declaraţiei privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor aferente trimestrului precedent Formular 104
Cine depune ?
Persoanele juridice constituite între contribuabilii prevăzuţi la art. 13 lit. c) şi e) din C.F.
• Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate Formular 112 pentru luna precedentă
Cine depune ?
Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente ; (art. 296^3 lit. e)
- Instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului. (art. 296^3 lit. f)
• Depunerea Declaraţiei informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal Formular 208 , aferente semestrului precedent (format electronic)
Cine depune ?
Notarii publici
• Depunerea Declaraţiei privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă Formular 224
Cine depune ?
Persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România
• Depunerea Declaraţiei privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise pe trimestrul precedent -Formular 225.
Cine depune ?
Contribuabilii care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
• Depunerea Decontului de taxă pe valoarea adăugată Formular 300 (format electronic)
Cine depune ?
Persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 C.F.
• Depunerea Decontului special de taxa pe valoarea adăugată pentru luna precedentă Formular 301 (format electronic)
Cine depune ?
Persoanele menţionate în instrucţiunile de completare a formularului , pentru fiecare secţiune.
• Depunerea Declaraţiei recapitulative privind livrările / achiziţiile /prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută Formular 390 VIES
Cine depune ?
Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din C.F.
• Depunerea Declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art. 156^1 din C.F.)- Formular 394
Cine depune ?
Pers. impozabile înreg. în scopuri de TVA în România, cf. art. 153 din C.F. obligate la plata taxei, cf. art. 150 alin. (1) și alin. (7) din C.F., pt. operațiuni impozabile în România, cf. art. 126 alin. (1).
Pers. impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, cf. art. 153 din C.F., care realizează în România, de la pers. impozabile înreg. în scopuri deTVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.


sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Detalii despre noua taxa

Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (taxa auto 2012) a fost instituita prin Legea nr.9/2012. In aceasta privinta, redam in cele ce urmeaza o serie de informatii care se refera la obligatia de plata a taxei, la exceptiile si scutirile de la plata, precum si categoriile de vehicule care se incadreaza la plata taxei.


Cand intervine obligatia de plata a taxei?

- cu ocazia inscrierii in evidentele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania si atribuirea unui certificat de inmatriculare si a numarului de inmatriculare;

- la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri (vezi pct.5)

- la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul scoaterii sale din parcul auto national, i s-a restituit proprietarului platitor valoarea reziduala a taxei (in conformitate cu prevederile art. 7).

- cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate*, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala** sau taxa pe poluare*** si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe.

* prin prima transcriere a dreptului de proprietate se intelege prima transcriere efectuata dupa data de 13 ianuarie 2012 in evidentele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, (art. 4, art. 2 lit.i din Legea nr. 9/2012; art. 11 alin. (2) lit. b) din OUG nr. 195/2002)
** taxa speciala pentru autoturisme #i autovehicule, conform Legii nr. 571/2003
*** taxa pe poluare pentru autovehicule conform OUG 50/2008


2. Care sunt categoriile de autovehicule pentru care se datoreaza taxa?

Taxa se aplica autovehiculelor in cazul carora in rubrica 1 "categoria" din cartea de identitate a vehiculului este inscris unul din codurile M1, M1G,M2, M2G, M3, M3G, N1, N1G, N2, N2G, N3 sau N3G (art. 3 din Legea nr. 9/2012 #i art. 1 din HG nr. 9/2012)


3. Cum se stabileste taxa?

Persoana care datoreaza taxa depune o CERERE (vezi model anexa 2 la OPANAFnr.28/ 2012, anexat prezentei sau pe portal ANAF/ Asistenta contribuabili/Toate formularele cu explicatii) la organul fiscal competent, astfel:

- in cazul persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale sau liberilor profesionisti, la organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitoare de impozite si taxe;
- in cazul persoanelor fizice la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal (adresa de domiciliu sau adresa unde locuieste in mod obisnuit cu viza de flotant).

CEREREA va fi insotita de urmatoarele documente, in copie si in original:

- documentul de identitate al solicitantului -persoana fizica sau persoana juridica;
- cartea de identitate a vehiculului;
- documente care atesta dobandirea autovehiculului pentru care se solicita plata taxei;
- in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora si dupa caz, declaratia pe propria raspundere precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" ori rezultatul evaluarii individuale efectuate.

In cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing se va depune, in locul cererii de identitate a vehiculului, documentul care contine elementele necesare calculului taxei de catre organul fiscal, (vezi model anexa 3 la OPANAF nr. 28/2012, anexat prezentei sau pe portal ANAF/Asistenta contribuabili/Toate formularele cu explicatii). Cererea se depune in format electronic, insotita de formularul editat.
      Domentele originale se restituie dupa verificare!

In termen de cel mult 2 zile de la data depunerii documentatiei complete, organul fiscal intocmeste decizia privind stabilirea taxei pe care o comunica contribuabilului. (art. 5, 6 din Legea nr. 9/2012; art. 3 din HG nr. 9/2012; Capitolul 2, anexele 2 #i 3 din OPANAF nr. 28/2012)


4. Unde se plateste taxa?

Taxa stabilita prin decizie se achita:
- in lei, prin virament sau in numerar la Trezoreria organului fiscal la care contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe sau isi are domiciliul fiscal, -pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu, in contul 51.16.10.09*
"Disponibil din taxe pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule", cu mentionarea codului de identificare fiscala a platitorului taxei (CNP in cazul persoanelor fizice).
*Codurile IBAN aferente contului 51.16.10.09, corespunzatoare trezoreriilor de domiciliu sunt publicate pe portalul ANAF: www.anaf.ro/ asistenta contribuabili/Coduri IBAN (pentru fiecare trezorerie in parte).

Dovada platii taxei se prezinta Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor cu ocaziile mentionate la pct. 1. Valoarea in lei a taxei se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pentru anul 2012 cursul este de 4,3001 lei. (art. 5 din Legea nr. 9/2012, art. 3 alin.5 din HG nr. 9/2012)

5. Care sunt exceptiile si scutirile de la plata taxei?
  EXCEPTII (art. 3 din Legea nr.9/2012): urmatoarele categorii de autovehicule sunt exceptate de la plata taxei:

- cele apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoaraactivitatea pe teritoriul Romaniei;
- cele special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- cele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;
- cele definite conform RNTR 2 destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.

SCUTIRI (art.8 din Legea nr.9/2012):

Taxa nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:

- incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale in vigoare;
- acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifice si tehnice;
- confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
- destinate competitiilor sportive, definite conform prevederilor legale in vigoare.

RESTITUIRI DE SUME
   1. Restituirea sumelor reprezentand diferente intre taxa pe poluare/taxa speciala si taxa pentru emisiile poluante (art. 12 din Legea nr. 9/2012; art.7 din HG nr.9/2012)

In cazul in care taxa speciala pentru autovehicule platita in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 conform Codului fiscal/ taxa pe poluare pentru autovehicule platita in perioada 01 iulie 2008 -12 ianuarie 2012 potrivit OUG nr. 50/2008, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea prevederilor privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, calculata in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii in Romania, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de taxa platita numai catre titularul obligatiei de plata care va depune la organul fiscal competent in administrarea acestuia, urmatoarele:

- CERERE DE RESTITUIRE conform model anexa 2 la HG nr.9/2012 anexat prezentei;
- Documentul doveditor al platii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, respectiv chitanta fiscala de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, (original sau copie);
- copia cererii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.
In cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea de restituire se anexeaza in copii conforme cu originalul pe baza declaratiei proprii, documentul doveditor al platii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, precum si cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare.

2. Restituirea sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei platite (art. 7 din Legea nr. 9/2012; art. 8 din HG nr. 9/2012)

Atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit in Romania taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa prevazuta de Legea nr. 9/2012 este scos ulterior din parcul auto national, contribuabilul care a platit taxa poate solicita restituirea valorii reziduale a acesteia prin depunerea la organul fiscal competent in administrarea acestuia a urmatoarelor:

- CERERE de RESTITUIRE conform model anexa 2 la HG nr. 9/2012 anexat prezentei
- copia legalizata a cereriide identitate a autovehiculului;
- documentul eliberat de organele de politie competente, din care sa rezulte ca autovehiculul a fost scos din parcul auto national in original si copie;
- documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat membru, respectiv factura/contractul de vanzare-cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie;
- dovada platii taxei/taxei pe poluare pentru autovehicule, in copie sau in original.

3. Restituirea sumelor reprezentand diferente de taxa rezultate in urma contestarii ( art. 9 din Legea nr. 9/2012; art. 9 din HG nr. 9/2012)

Taxa poate fi contestata atunci cand persoana care urmeaza sa inmatriculeze sau sa transcrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat poate face dovada ca autovehiculul sau s-a depreciat intr-o masura mai mare decat cea indicata de grila prevazuta in anexa nr. 4 din Legea nr. 9/2012.

Pentru restituirea sumelor reprezentand diferente de taxa, contribuabilul va depune la organul fiscal competent in administrarea acestuia, urmatoarele:
- CERERE de RESTITUIRE conform model anexa 2 la HG nr. 9/2012 anexat prezentei;
- dovada platii taxei (in original si in copie);
- documentul eliberat de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" privind rezultatul expertizei tehnice sau documentul eliberat de Corpul Expertilor Tehnici privind rezultatul evaluarii individuale a autovehiculului (in original si in copie).

Cererile de restituire se solutioneaza de organul fiscal competent, in termenul legal de solutionare de 45 de zile de la data depunerii documentatiei complete.

Acte normative emise in aplicarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule: HG nr. 9/2012 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.9/2012; OPANAF nr. 28/2012 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Material elaborat de Serviciul Metodologie si Asistenta Contribuabili din cadrul
Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov la data de 16.01.2012.




Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate

     Orice persoană care utilizează un panou, afișaj sau o structură de afișaj pentru reclamă și publicitate, datorează plata taxei anuale către bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, în raza căreia/căruia este amplasat panoul, afișajul sau structura de afișaj respectivă. La nivelul municipiului București, această taxă revine bugetului local al sectorului în raza căruia este amplasat panoul, afișajul sau structura de afișaj respectivă.
     Valoarea taxei pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate se calculează anual, prin înmulţirea numărului de metri pătraţi sau a fracţiunii de metru pătrat a suprafeţei afişajului pentru reclamă sau publicitate cu suma stabilită de consiliul local, astfel:
a) în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, suma este de până la 20lei;
b) în cazul oricărui alt panou, afişaj sau structură de afişaj pentru reclamă şi publicitate, suma este de până la 15 lei ;.
       Taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate se recalculează pentru a reflecta numărul de luni sau fracţiunea din lună dintr-un an calendaristic în care se afişează în scop de reclamă şi publicitate.
       Taxa pentru afișajul în scop de reclamă și publicitate se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Taxa pentru afișajul în scop de reclamă și publicitate, datorată aceluiași buget local de către contribuabili, persoane fizice și juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată.

Venituri din activitati independente , optiune pentru impunere in sistem real

              În atenţia contribuabililor persoane fizice care obţin venituri a căror impunere are la baza normele anuale de venit, respectiv:
● venituri din activităţi independente
● venituri din activităţi agricole
● venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere
● venituri care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală
            Până la data de 31 ianuarie 2012, contribuabilii menţionaţi mai sus, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real.
           Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabili pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilii nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.
             Contribuabilii care desfăşoară activitate de transport de persoane şi de bunuri în regim de taxi şi obţin venituri din activităţi independente pentru care venitul net a fost determinat în sistem real în anul 2011, în conformitate cu prevederile art. 69 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul să opteze începând cu anul 2012 pentru determinarea venitului net anual pe bază de norme de venit.
            Opţiunea se exercită prin completarea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit cu informaţii privind stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit şi depunerea la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul 2011.

vineri, 20 ianuarie 2012

ANAF: Noutati privind formularul 300

         Presedintele ANAF a emis Ordinul nr. 3.665/2012 pentru aprobarea formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1/03.01.2012, au fost aduse Decontului de taxa pe valoarea adaugata (TVA) o serie de modificari, incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2012.

1. In formular, au fost introduse randuri distincte pentru:

- livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania (randul 17.1);

- achizitiile de bunuri si/sau serviciile taxabile din interiorul tarii pentru care au fost primite facturi de la persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania (randul 27.1);

2. De asemenea, a fost inclusa o noua sectiune pentru operatiunile cu cereale si plante tehnice la care se aplica masurile de simplificare (taxarea inversa) conform art. 160 din Codul Fiscal, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare;

3. S-a instituit posibilitatea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza in perioada de raportare numai operatiuni in interiorul tarii sa poata opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea casutei corespunzatoare din programul de asistenta pus la dispozitie pe pagina de internet a ANAF.

Atentie! Nu se inscriu in decont TVA din facturile de executare silita de catre persoanele abilitate prin lege sa efectueze vanzarea bunurilor supuse executarii silite si nici taxa pe valoarea adaugata pentru care se afla in derulare o inlesnire la plata.

Depunerea decontului

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal depun formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" in format .pdf, cu fisier .xml atasat, la organul fiscal competent, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Formularul se completeaza cu ajutorul programelor de asistenta de pe websiteul:

- ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/Descarcare declaratii din prima pagina, meniul superior.
 

Sinteza CECCAR: Impozitul pe veniturile care se pot impune pe baza de norme de venit

           Urmare publicarii in MO nr. 938/30.12.2011a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si pentru a veni in intampinarea contribuabililor care realizeaza venituri comerciale care se pot impune pe baza de norme de venit, DGFP a judetului Bihor face cunoscute modificarile aduse la Codul fiscal, astfel:

-       contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina  pe baza de norme de venit au obligatia  sa completeze partea referitoare la incasari din Registrul - jurnal de incasari si plati; conform OMFP nr. 1040/2004 acest registru se parafeaza de catre organul fiscal teritorial la inceperea si la incetarea activitatii.

-       contribuabilii care in anul anterior au fost impusi pe baza de norme de venit pot opta pentru impunerea in sistem real pentru anul 2012; optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real  se exercita prin completarea  si depunerea declaratiei de venit estimat la organul fiscal competent pana la 31 ianuarie inclusiv; aceasta optiune este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi; optiunea se considera reinnoita pentru o noua perioada, daca contribuabilul  nu solicita determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit prin completarea  si depunerea declaratiei de venit estimat la organul fiscal competent pana la 31 ianuarie inclusiv.

-       contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real; aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat pana la data de 31 ianuarie inclusiv; cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.


Nota:

            Contribuabilii  care sunt autorizati pentru activitatea de transport persoane si bunuri in regim de taxi si care in anul 2011 au desfasurat activitate si au fost impusi in sistem real, au dreptul sa opteze, incepand cu anul 2012, pentru determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit. Optiunea se exercita prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si depunerea acesteia la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Sursa: CECCAR Bihor

joi, 19 ianuarie 2012

Modificarea politicilor contabile

       Politicile contabile, în general, trebuie aplicate în mod consecvent de la un exerciţiu financiar la altul.
Modificările de politici contabile pot fi determinate de:
a) iniţiativa entităţii, caz în care modificarea trebuie justificată în notele explicative la situaţiile financiare anuale;
b) o decizie a unei autorităţi competente şi care se impune entităţii (modificare de reglementare), caz în care modificarea nu trebuie justificată în notele explicative, ci doar menţionată în acestea.
Modificarea de politică contabilă la iniţiativa entităţii poate fi determinată de:
- o modificare excepţională intervenită în situaţia entităţii sau în contextul economico-financiar în care aceasta îşi desfăşoară activitatea;
- obţinerea unor informaţii credibile şi mai relevante.
Exemple de situaţii care justifică modificarea de politici contabile pot fi:
- admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a valorilor mobiliare pe termen scurt ale entităţii sau retragerea lor de la tranzacţionare;
- schimbarea acţionariatului, datorată intrării într-un grup, dacă noile metode asigură furnizarea unor informaţii mai fidele;
- fuziuni şi operaţiuni asimilate efectuate la valori contabile, caz în care se impune armonizarea politicilor contabile ale societăţii absorbite cu cele ale societăţii absorbante etc.
Schimbarea conducătorilor entităţii nu justifică modificarea politicilor contabile.
O modificare în baza de evaluare aplicată reprezintă o modificare în politica contabilă şi nu reprezintă o modificare în estimările contabile. Dacă entitatea are dificultăţi în a face distincţie între o modificare de politică contabilă şi o modificare de estimare, aceasta se tratează ca o modificare a estimării.

Corectarea documentelor

      Conform art. 159 din Codul fiscal, corectarea informaţiilor înscrise în facturi sau în alte documente care ţin loc de factură se efectuează astfel:
a) în cazul în care documentul nu a fost transmis către beneficiar, acesta se anulează şi se emite un nou document;
b) în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informaţiile din documentul iniţial, numărul şi data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de altă parte, informaţiile şi valorile corecte, fie se emite un nou document conţinând informaţiile şi valorile corecte şi concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul şi data documentului corectat.
Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal și au fost constatate și stabilite erori în ceea ce privește stabilirea corectă a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume în baza actului administrativ emis de autoritatea fiscală competentă, pot emite facturi de corecție conform lit. b) către beneficiari.
Pe facturile emise se va face mențiunea că sunt emise după control și vor fi înscrise într-o rubrică separată în decontul de taxă.
În cazul autofacturilor, dacă persoana impozabilă emitentă constată că a înscris informații în mod eronat în respectivele autofacturi, fie va emite o nouă autofactură care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informațiile din autofactura inițială, numărul și data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus, iar pe de altă parte, informațiile și valorile corecte, fie va emite o nouă autofactură conținând informațiile și valorile corecte și concomitent va emite o autofactură cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul și data autofacturii corectate.
În situația în care autofactura a fost emisă în mod eronat sau prin norme se prevede că în anumite situații se poate anula livrarea/prestarea către sine, persoana impozabilă emite o autofactură cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul și data autofacturii anulate.

Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor

      Pentru elevii care nu sunt hotarâţi încotro să o apuce după terminarea liceului, vă prezint o scurta descriere a Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, facultate la care studiez în prezent.

 Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor

Contul de profit sau pierdere





Denumirea indicatorilor

Nr. rd.

Exerciţiul financiar

Precedent
Curent

A
B
1
2
1.
Cifra de afaceri netă (rd. 02 la rd 5)
01

Producţia vândută
(ct. 701 + 702 + 703 + 704 + 705 + 706 + 708)
02

Venituri din vânzarea mărfurilor
(ct. 707)
03


Reduceri comerciale acordate (ct. 709)
04


Venituri din dobânzi înregistrate de entităţile radiate din Registrul general şi care mai au în derulare contracte de leasing (ct. 766*)
05

Venituri din subvenţii de exploatare aferente cifrei de afaceri nete
(ct. 7411)
06


2.
Venituri aferente costului producţiei, lucrărilor şi serviciilor în curs de execuţie
(ct. 711 + 712)
Sold C
07


Sold D
08


3.
Producţia realizată de entitate pentru scopurile sale proprii şi capitalizată
(ct. 721 + 722)
09


4.
Alte venituri din exploatare
(ct. 758 + 7417)
10


VENITURI DIN EXPLOATARE - TOTAL
(rd. 01 + 07 - 08 + 09 + 10)
11

5.
a) Cheltuieli cu materiile prime şi materialele consumabile
(ct. 601 +602-7412)
12

Alte cheltuieli materiale
(ct. 603 + 604 + 606 + 608)
13


b) Alte cheltuieli externe (cu energie şi apă)
(ct. 605-7413)
14


c) Cheltuieli privind mărfurile
(ct. 607)
15


Reduceri comerciale primite (ct. 609)
16


6.
Cheltuieli cu personalul
(rd. 18+19), din care:
17


a) Salarii şi indemnizaţii
(ct. 641+642-7414)
18

b) Cheltuieli cu asigurările şi protecţia socială
(ct. 645-7415)
19


7.
a) Ajustări de valoare privind imobilizările
corporale şi necorporale (rd. 21 - 22)
20


a.1) Cheltuieli (ct. 6811 + 6813)
21


a.2) Venituri (ct. 7813)
22


b) Ajustări de valoare privind activele circulante (rd. 24 - 25)
23


b.1) Cheltuieli (ct. 654 + 6814)
24


b.2) Venituri (ct. 754 + 7814)
25


8.
Alte cheltuieli de exploatare (rd. 27 la 30)
26


8.1. Cheltuieli privind prestaţiile externe
(ct. 611 + 612 + 613 + 614 + 621 + 622 + 623 + 624 + 625 + 626 + 627 + 628 - 7416)
27


8.2. Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate (ct. 635)
28


8.3. Cheltuieli cu despăgubiri, donaţii şi activele cedate (ct. 658)
29


Cheltuieli cu dobânzile de refinanţare înregistrate de entităţile radiate din Registrul general şi care mai au în derulare contracte de leasing (ct. 666*)
30


Ajustări privind provizioanele (rd. 32 - 33)
31


- Cheltuieli (ct. 6812)
32


- Venituri (ct. 7812)
33


CHELTUIELI DE EXPLOATARE – TOTAL
(rd. 12 la 15 - 16 + 17 + 20 + 23 + 26 + 31)
34


PROFITUL SAU PIERDEREA DIN
EXPLOATARE:




Profit (rd. 11 - 34)
35



Pierdere (rd. 34 - 11)
36


9.
Venituri din interese de participare
(ct. 7611 + 7613)
37


- din care, veniturile obţinute de la
entităţile afiliate
38


10.
Venituri din alte investiţii şi împrumuturi care fac parte din activele imobilizate (ct. 763)
39


- din care, veniturile obţinute de la entităţile afiliate
40


11.
Venituri din dobânzi (ct. 766*)
41


- din care, veniturile obţinute de la entităţile afiliate
42


Alte venituri financiare
(ct. 762 + 764 + 765 + 767 + 768)
43


VENITURI FINANCIARE - TOTAL
(rd. 37 + 39 + 41 + 43)
44


12.
Ajustări de valoare privind imobilizările financiare şi investiţiile financiare deţinute ca active circulante (rd. 46 - 47)
45


- Cheltuieli (ct. 686)
46


- Venituri (ct. 786)
47


13.
Cheltuieli privind dobânzile
(ct. 666* - 7418)
48


- din care, cheltuielile în relaţia cu entităţile afiliate
49


Alte cheltuieli financiare
(ct. 663 + 664 + 665 + 667 + 668)
50


CHELTUIELI FINANCIARE - TOTAL
(rd. 45 + 48 + 50)
51


PROFITUL SAU PIERDEREA
FINANCIAR(Ă):




- Profit (rd. 44 - 51)
52



- Pierdere (rd. 51 - 44)
53


14.
PROFITUL SAU PIERDEREA
CURENT(Ă):



- Profit (rd. 11 + 44 - 34 - 51)
54


- Pierdere (rd. 34 + 51 - 11 - 44)
55



Venituri extraordinare (ct. 771)
56



Cheltuieli extraordinare (ct. 671)
57


17.
PROFITUL SAU PIERDEREA DIN
ACTIVITATEA EXTRAORDINARĂ:



- Profit (rd. 56 - 57)
58


- Pierdere (rd. 57 - 56)
59


VENITURI TOTALE (rd. 11 + 44 + 56)
60


CHELTUIELI TOTALE (rd. 33 + 51 + 57)
61


PROFITUL SAU PIERDEREA BRUT(Ă):




- Profit (rd. 60 - 61)
62



- Pierdere (rd. 61- 60)
63


18.
Impozitul pe profit (ct. 691)
64


19.
Alte impozite neprezentate la elementele
de mai sus (ct. 698)
65


20.
PROFITUL SAU PIERDEREA NET(Ă) A
EXERCIŢIULUI FINANCIAR:



- Profit (rd. 62 - 64 - 65)
66


- Pierdere
(rd. 61 + 64 + 65);
(rd. 64 + 65 - 62)
67