miercuri, 25 ianuarie 2012

Fondurile închise de investiţii

Diferentele intre fondurile inchise de investitii (closed end funds) si fondurile deschise de investii (opened end funds) sunt legate, in special, de modul in care se realizeaza emisiunea unitatilor de fond – astfel, daca in cazul fondurilor deschise emisiunea unitatilor de fond se realizeaza in mod continuu si accesul investitorilor la cumpararea unitatilor de fond este liber, in cazul fondurilor inchise emisiunea unitatilor noi se realizeaza fie doar la lansarea fondului, fie periodic (insa niciodata continuu).
In acelasi timp, in cazul fondurilor inchise, in prospectul de emisiune sunt specificate cateva criterii foarte clare de definire a investitorilor eligibili (adica a celor care pot sa cumpere unitati in fond). Practic achizitia unitatilor de fond este restrictionata categoriilor de investitori pe care ii doreste fondul.
Pe de alta parte, unii administratori de fonduri inchise de investitii opteaza pentru listarea fondurilor la o bursa de valori reglementata – in acest fel, investitorii avand posibilitatea de a cumpara sau vinde mai usor unitatile de fond (de regula sunt listate fondurile in care achizitia de unitati de fond este posibila doar la lansarea fondului pe piata).
Care sunt, in acest context, avantajele si dezavantajele fondurilor inchise de investitii ?
In linii mari, atat avantajele cat si dezavantajele fondurilor inchise de investitii deriva din faptul ca acestea nu sunt atat de strict reglementate de catre autoritatile pietei de capital, in acest fel fondurile de investitii avand posibilitatea de a investi si in domenii in care fondurile deschise nu pot sa investeasca (de exemplu, in arta sau in instrumente speculative foarte riscante). Pe de alta parte, avand in vedere ca fondurile inchise nu sunt atat de strict reglementate, apar si riscuri suplimentare pentru investitori, mecanismele acestor fonduri nefiind atat de bine si strict controlate.
Un alt risc poate deriva din instrumentele in care fondurile inchise investesc – de multe ori aceste instrumente se dovedesc a fi mult mai riscante (titluri speculative, intrumente futures , marfuri sau actiuni in companii necotate la bursa).
Un alt potential dezavantaj al fondurilor inchise deriva din posibila lipsa de transparenta a politicii de investitii a fondurilor inchise – astfel, aceste fonduri nu sunt obligate (la fel ca si fondurile deschise) sa publice periodic (cel putin semestrial) rapoarte complete despre activitatea investitionala.
Prin urmare, fondurile de investii inchise sunt intrumente moderne si complexe, insa cu un grad de reglementare si trasparenta mult mai scazut decat in cazul fondurilor deschise, de aceea le recomandam exclusiv investitorilor sofisticati, cu un profil de risc mult mai scazut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu