miercuri, 29 februarie 2012

Nou ordin de la ANAF pentru corectarea erorilor din declaratiile fiscale

Un nou ordin ANAF ocupa primele titluri in aceasta perioada deoarece se refera la indreptarea erorilor cuprinse in declaratiile fiscale. Astfel, ANAF a publicat pe pagina oficiala OPANAF nr.144/2012  pentru pentru aprobarea Procedurii de indreptare a erorilor cuprinse in declaraţiile fiscale in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaraţii rectificative, trimis spre publicare in Monitorul Oficial

Procedura de indreptare a erorilor cuprinse in declaratiile fiscale in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative

I. Dispozitii generale

1.1. Prezenta procedura de indreptare a erorilor se aplica in situatia in care contribuabilul corecteaza declaratiile fiscale conform prevederilor art. 84 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Cod de procedura fiscala, prin depunerea la organul fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale a declaratiilor fiscale rectificative cu suplimentarea/diminuarea obligatiei fiscale initial declarata.

1.2. Compartimentul gestiune registrul contribuabili si declaratii fiscale din cadrul organului fiscal primeste declaratiile fiscale rectificative si le inregistreaza in aplicatia informatica DECIMP;

 1.3. Dupa prelucrare, compartimentul gestiune registrul contribuabili si declaratii fiscale transmite declaratiile rectificative compartimentului cu atributii de evidenta pe platitori, pe baza Notei de corectie in cazul declaratiilor rectificative cu suplimentare/ diminuare de obligatii fiscale, prevazuta de reglementarile legale privind organizarea evidentei pe platitori.

1.4. Urmare depunerii de catre contribuabili a declaratiilor rectificative prin care se indreapta erorile din declaratiile fiscale initiale, compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori efectueaza corectarea evidentei fiscale.

1.5. Compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori verifica in evidentele fiscale inregistrarea sumelor rezultate in urma prelucrarii titlurilor de creanta mentionate la punctul 1.1.

II. Procedura de indreptare a erorilor cuprinse in declaratiile fiscale ca urmare a depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu diminuare de obligatie fiscala

2.1. In situatia depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu diminuare de obligatie fiscala, dobanzile si penalitatile de intarziere se datoreaza numai pentru suma rezultata dupa corectare sau modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei fiscale si pana la data stingerii acesteia inclusiv.

2.2. In vederea stabilirii obligatiilor fiscale accesorii datorate pana la data stingerii inclusiv, compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori procedeaza la reanalizarea, in sistem informatic, a stingerilor pentru obligatia fiscala rectificata astfel cum a fost diminuata, cu platile efectuate.

2.3. Diferentele de obligatii fiscale accesorii stabilite in urma recalcularii obligatiilor fiscale accesorii ca urmare a reanalizarii stingerilor, se individualizeaza de catre compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori in Decizia de impunere privind obligatiile fiscale accesorii stabilite in urma indreptarii erorilor in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative, conform modelului prezentat in anexa, care face parte integranta din prezenta procedura, decizie ce constituie titlu de creanta.

marți, 28 februarie 2012

Contabilii nu mai sustin COTA UNICA de impozitare

Un sondaj de opinie realizat de liderul informatiei pentru contabili, www.contzilla.ro, releva faptul ca sustinerea publica a sistemului cotei unice de impozitare a scazut sub 50% in randul contabililor.
Astfel, in cadrul sondajului, realizat in perioada 8 – 22 februarie, prin intermediul site-ului, doar 47% dintre contabili au raspuns AFIRMATIV la intrebarea ‘Sunteti de acord cu sistemul cotei unice de impozitare?’. In aceasi timp, 49% dintre participantii la sondaj s-au aratat in favoarea impozitarii progresive, pe transe de venituri. 3% dintre respondenti cred ca sistemul cotei unice este bun doar in cazul impozitarii companiilor, iar 1% considera ca sistemul este bun doar in cazul veniturilor persoanelor fizice.
Reamintim ca sistemul cotei unice a fost introdus in Romania in anul 2005 si a fost considerat a fi un progres fiscal major mai ales de investitorii straini. Acest sistem, favorizeaza angajatii cu salarii mari si foarte mari, care altfel, ar fi impozitati mai mult.
In total, in cadrul sondajului realizat de www.contzilla.ro, au raspuns 135 de contabili, dintre care 52% sunt impotriva sistemului cotei unice de impozitare.

Taxarea inversa la deseuri

Conform art .160 din Codul fiscal, printre peraţiunile pentru care se aplică taxarea inversă se include si livrarea următoarelor categorii de bunuri:
1. livrarea de deșeuri feroase și neferoase, de rebuturi feroase și neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
2. livrarea de reziduuri și alte materiale reciclabile alcătuite din metale feroase și neferoase, aliajele acestora, zgură, cenușă și reziduuri industriale ce conțin metale sau aliajele lor;
3. livrarea de deșeuri de materiale reciclabile și materiale reciclabile uzate constând în hârtie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticlă și sticlă;
4. livrarea materialelor prevăzute la pct. 1—3 după prelucrarea/transformarea acestora prin operațiuni de curățare, polizare, selecție, tăiere, fragmentare, presare sau turnare în lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obținerea cărora s-au adăugat alte elemente de aliere;

Impozitul pe profit pe 2011

Conform OG nr. 2/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, „Declaraţia privind impozitul pe profit” formular 101, pentru anul 2011, trebuie depusă până la 25 martie 2012.
Declaraţia privind impozitul pe profit se completează şi se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la 25 martie inclusiv a anului următor.
Contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (5) lit. a) şi b) din Codul Fiscal, respectiv organizaţiile nonprofit şi contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură depun declaraţia anuală de impozit pe profit până la 25 februarie inclusiv a anului următor.
Declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii.
Contribuabilii care au optat pentru definitivarea închiderii exerciţiului financiar 2011 până la data de 25 februarie 2012, potrivit prevederilor art. 34 alin. (11) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal în vigoare până la 31 decembrie 2011, vor depune declaraţia anuală de profit pentru anul 2011 până la 25 martie 2012, fără a depune formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului 2011.




Proiect de liberalizare a tarifelor notarilor

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 21.02.2012, un memorandum cu tema: proiectul pilot privind onorariile percepute de notari, a declarat ministrul Justiţiei.
Proiectul vizează liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar şi crearea unei competiţii mai puternice între cabinetele notariale. Proiectul îşi propune să identifice o serie de lucrări şi acte notariale pentru care să nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justiţiei la propunerea notarilor , ci să se aplice tarife stabilite pe baza unor referinţe. Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege în acest sens, dacă semnalele pe care le va avea în urma testării pieţei vor fi pozitive.
Ministrul Justiţiei a mai precizat că eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicată pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale şi înlocuirea lor cu preţul de referinţă, dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi de succes.
Proiectul se desfăşoară pe perioada unui an calendaristic şi este derulat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

Trebuie sa reevaluam avansurile in valuta?

Intrebare: O plata in avans in lei ramasa in sold (409) la data de 31.12.2011, reprezentand cval 7.000 Eur conform contractului, se evalueaza la sfarsitul lunii? Care sunt inregistrarile contabile?

Raspuns: Aveti obligatia reevaluarii avansului in valuta cu decontare in lei conform art 186 si 186 1 din OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile cu completarile si modificarile uletrioare.

Redam mai jos aceste reglementari:
“La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
1861
Evaluarea prevazuta la punctul 186 se aplica si in cazul:
Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
a) creantelor, respectiv al datoriilor, reflectate in conturile 481 „Decontari intre unitate si subunitati" si 482 „Decontari intre subunitati" de subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, provenind din relatiile cu persoana juridica careia ii apartin aceste subunitati, respectiv cu alte subunitati ale aceleiasi persoane juridice;
b) avansurilor acordate pentru imobilizari corporale si necorporale (conturile 232 „Avansuri acordatepentru imobilizari corporale" si 234 „Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale");
c) avansurilor acordate pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor, respectiv primite pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (contul 409 „Furnizori – debitori", respectiv contul 419 „Clienti – creditori");
d) depozitelor bancare constituite in valuta (conturile 267 „Creante imobilizate" si 508 „Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate").”
 
Inregistrarile contabile sunt urmatoarele;
 668 = 409
Alte chetuieli financiare Furnizori debitori
Sau
409 = 768
Furnziori debitori alte venituri financiare
 

marți, 21 februarie 2012

Inchiderea situatiei contabile la 25 februarie 2012. Declaratia 101 se depune tot la 25 martie 2012

In ceea ce priveste procedura de depunere pentru Declaratia 101 privind impozitul pe profit pentru anul 2011, ANAF a clarificat mai multe aspecte odata cu publicarea in Monitorul Oficial (nr. 119 din 16 februarie 2012). Potrivit Ordinului ANAF (nr. 155 din 14 februarie 2012), termenul de depunere a declaratiei este data de 25 martie 2012, inclusiv pentru contribuabilii ce au optat pentru inchiderea situatiei contabile la data de 25 februarie 2012 si pentru trimestrul al IV-lea nu au declarat si platit nimic in ianuarie 2012. Pentru contribuabilii fara scop patrimonial, sau cei ce obtin venituri din cultura cerealelor, viticultura, pomicultura, termenul este 25 februarie 2012.

"Ordinul aduce cateva precizari foarte importante pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru anul 2011", explica Adrian Benta de la firma de consultanta Bentaconsult.ro. Pana la publicarea OG nr. 2/2012, privind modificarea Codului de procedura fiscala, contribuabilii au avut dreptul, conform art. 34 alin. (11) din Codul fiscal, sa estimeze daca finalizeaza activitatea financiar contabila pana in data de 25 februarie 2012, situatie in care pentru impozitul pe profit la trimestrul al IV-lea nu au achitat si nu au declarat nimic la decembrie 2011.

"Modificarea introdusa de actul normativ stabileste ca si pentru contribuabilii ce aveau obligatia sa depuna declaratia 101 la data de 25 februarie 2012, termenul de depunere a declaratiei 101 si plata impozitului pe profit este tot 25 martie 2012. Practic, observam o unificare a termenelor de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit 101 si de plata a eventualelor diferente la impozitul pe profit, atat pentru contribuabilii ce nu au declarat si achitat nimic la decembrie 2011, cat si pentru cei ce au achitat o suma egala cu suma platita la trimestrul al III-lea, pentru trimestrul al IV-lea din 2011", mai spune Benta.

Retinem ca pentru contribuabilii ce obtin venituri din cresterea plantelor tehnice, din cultivarea cerealelor, viticultura si pomicultura, datoreaza impozit pe profit printr-o plata anuala, pana pe data de 25 februarie 2012, data pana la care se va depune si declaratia anuala de impozit pe profit 101.

Contribuabilii fara scop patrimonial, organizatii si fundatii, de asemenea pana in data de 25 februarie 2012, depun declaratia 101 si achita evantuala suma datorata in contul impozitului pe profit.

luni, 20 februarie 2012

Reguli generale de calcul a profitului impozabil

Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul şi alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.
Metodele contabile, stabilite prin reglementări legale în vigoare, privind ieşirea din gestiune a stocurilor sunt recunoscute la calculul profitului impozabil.. Metodele contabile de evaluare a stocurilor nu se modifică în cursul anului fiscal.
Contribuabilii care au optat până la data de 30 aprilie 2005 inclusiv, conform prevederilor legale, pentru impunerea veniturilor aferente contractelor de vânzare cu plata în rate, pe măsură ce ratele devin scadente, beneficiază în continuare de această facilitate pe durata derulării contractelor respective; cheltuielile corespunzătoare sunt deductibile la aceleaşi termene scadente, proporţional cu valoarea ratei înregistrate în valoarea totală a contractului.
În cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi de servicii internaţionale, în baza convenţiilor la care România este parte, veniturile şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora sunt luate în calcul la determinarea profitului impozabil, potrivit unor norme speciale stabilite în conformitate cu reglementările din aceste convenţii.
Tranzacţiile între persoane afiliate se realizează conform principiului preţului pieţei libere, potrivit căruia tranzacţiile între persoanele afiliate se efectuează în condiţiile stabilite sau impuse care nu trebuie să difere de relaţiile comerciale sau financiare stabilite între întreprinderi independente. La stabilirea profiturilor persoanelor afiliate se au în vedere principiile privind preţurile de transfer.


Functionarea persoanei juridice

Actele emise de organele persoanei juridice
Conform codului civil, art. 212 :
(1) Hotărârile şi deciziile luate de organele de conducere şi administrare în condiţiile legii, actului de constituire sau statutului sunt obligatorii chiar pentru cei care nu au luat parte la deliberare sau au votat împotrivă.
(2) Faţă de terţi hotărârile şi deciziile luate în condiţiile legii, ale actului de constituire sau ale statutului produc efecte numai de la data publicării lor, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, în afară de cazul în care se face dovada că aceştia le-au cunoscut pe altă cale.
Obligaţiile membrilor organelor de administrare
Membrii organelor de administrare ale unei persoane juridice trebuie să acţioneze în interesul acesteia, cu prudenţa şi diligenţa cerute unui bun proprietar.
Separarea patrimoniilor
Membrii organelor de administrare au obligaţia să asigure şi să menţină separaţia dintre patrimoniul persoanei juridice şi propriul lor patrimoniu. Ei nu pot folosi în profitul ori în interesul lor sau al unor terţi, după caz, bunurile persoanei juridice ori informaţiile pe care le obţin în virtutea funcţiei lor, afară de cazul în care ar fi autorizaţi în acest scop de către cei care i-au numit.
Contrarietatea de interese
(1) Este anulabil actul juridic încheiat în frauda intereselor persoanei juridice de un membru al organelor de administrare, dacă acesta din urmă, soţul, ascendenţii sau descendenţii lui, rudele în linie colaterală sau afinii săi, până la gradul al patrulea inclusiv, aveau vreun interes să se încheie acel act şi dacă partea cealaltă a cunoscut sau trebuia să cunoască acest lucru.
(2) Atunci când cel care face parte din organele de administrare ale persoanei juridice ori una dintre persoanele prevăzute la alin. (1) are interes într-o problemă supusă hotărârii acestor organe, trebuie să înştiinţeze persoana juridică şi să nu ia parte la nicio deliberare privitoare la aceasta. În caz contrar, el răspunde pentru daunele cauzate persoanei juridice, dacă fără votul lui nu s-ar fi putut obţine majoritatea cerută.
Nulitatea actelor emise de organele persoanei juridice
(1) Hotărârile şi deciziile contrare legii, actului de constituire ori statutului pot fi atacate în justiţie de oricare dintre membrii organelor de conducere sau de administrare care nu au participat la deliberare ori care au votat împotrivă şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de şedinţă, în termen de 15 zile de la data când li s-a comunicat copia de pe hotărârea sau decizia respectivă ori de la data când a avut loc şedinţa, după caz.
(2) Administratorii nu pot însă ataca hotărârea privitoare la revocarea lor din funcţie. Ei au numai dreptul de a fi despăgubiţi, dacă revocarea a fost nejustificată sau intempestivă şi au suferit astfel un prejudiciu.
(3) Cererea de anulare se soluţionează în camera de consiliu de către instanţa competentă în circumscripţia căreia persoana juridică îşi are sediul, în contradictoriu cu persoana juridică în cauză, reprezentată prin administratori. Hotărârea instanţei este supusă numai apelului.
(4) Dacă hotărârea este atacată de toţi administratorii, persoana juridică este reprezentată în justiţie de persoana desemnată de preşedintele instanţei dintre membrii persoanei juridice, care va îndeplini mandatul cu care a fost însărcinată până când organul de conducere competent, convocat în acest scop, va alege o altă persoană.
(5) Hotărârea definitivă*) de anulare va fi menţionată în registrul public în care este înregistrată persoana juridică, fiind opozabilă de la această dată faţă de orice persoană, inclusiv faţă de membrii acelei persoane juridice.
(6) Dacă se invocă motive de nulitate absolută, dreptul la acţiunea în constatarea nulităţii este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulată de orice persoană interesată. Dispoziţiile alin. (3)-(5) rămân aplicabile.
(7) Prevederile prezentului articol se aplică în măsura în care prin legi speciale nu se dispune altfel.




duminică, 19 februarie 2012

Tatii trec la schimbat scutece. O directiva europeana se aplica si in Romania, de la 1 martie

    De la 1 martie, amandoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de bebelusul lor. Concret, din concediul de un an, pe care mama sau tatal si-l poate lua pentru cresterea nou-nascutului, cel putin o luna ii va reveni celuilalt partener.
Romania pune astfel in aplicare o directiva europeana care spune ca si tatal, mai mult absent in viata celui mic, trebuie sa-i schimbe scutecele si sa-i faca piureuri de fructe din cand in cand.
Levi este tata de gemeni - Iulia si David - iar sotia lui nu s-ar fi descurcat singura cu doi copii deodata. Ceea ce face Levi, trebuie sa invete de acum toti barbatii cu bebelusi de care se ocupa, in general, sotia. Macar o luna din concediul de un an al mamelor, le va reveni obligatoriu tatilor.

     In acest timp, mama va merge la munca si nu va mai primi in acea perioada indemnizatia de crestere a copilului, dar, in schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept, calculat dupa aceeasi regula: 75 % din media veniturilor nete, realizate in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului.
Noua reglementare se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012. Tatii care au deja bebelusii acasa par impacati cu ideea, dar nu se stie cum vor reactiona cei care se vor trezi intr-adevar singuri acasa, cu pruncul in brate.
Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei si, pana acum, putea fi luata ori de mama, ori de tata, dupa cum isi dorea fiecare cuplu in parte.

Cine este scutit de plata impozitului pe profit in Romania?

          Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
a) trezoreria statului

b) instituţiile publice, pentru fondurile publice, inclusiv pentru veniturile proprii şi disponibilităţile realizate şi utilizate potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, şi Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, dacă legea nu prevede altfel;

b.1) persoanele juridice române care plătesc impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în conformitate cu prevederile cuprinse în titlul IV.1;

c) fundaţiile române constituite ca urmare a unui legat;

d) cultele religioase, pentru: venituri obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obţinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor;

e) instituţiile de învăţământ particular acreditate, precum şi cele autorizate, pentru veniturile utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2001*) privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea finanţării învăţământului superior, cu modificările ulterioare;

f) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune;

g) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;

h) Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;

i) Banca Naţională a României;

j) Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii.


       Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:
a) cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;
b) contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;
c) taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;
d) veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;
e) donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
f) dividendele şi dobânzile obţinute din plasarea disponibilităţilor rezultate din venituri scutite;
g) veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;
h) resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;
i) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
j) veniturile excepţionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;
k) veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale.
l) sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;
m) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;
n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

       Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevăzută la alin. (2). Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) sau în prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevăzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, după caz.


vineri, 17 februarie 2012

Declaraţia 205 termen 29 februarie 2012

29 februarie 2012 este termenul pentru depunerea declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit -Formular 205 – pentru anul trecut.
Cine depune aceasta declaratie ?
Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă.
Mod de depunere
Declaratia se depune în format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenţă elaborat şi pus la dispoziţie de ANAF in categoria Programe utile/Declaraţii fiscale..
Suportul magnetic sau optic va fi însoţit de situaţia centralizatoare, prevăzută la secţiunea II – Date recapitulative – listată pe hârtie, semnată şi ştampilată, potrivit legii.
Sancţiuni
Nerespectarea obligaţiei de depunere a Declaraţiei 205 se sancţionează cu:
- amendă de la 500 până la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi
-amenda de la 1.000 până la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Situatia fluxurilor de numerar

Conform O 3055/2009, o entitate prezintă situaţia fluxurilor de Numerar pentru fiecare perioadă pentru care sunt prezentate situaţiile financiare anuale. Situaţia fluxurilor de numerar prezintă modul în care o entitate generează şi utilizează numerarul şi echivalentele de numerar.
În contextul întocmirii acestei situaţii:
- fluxurile de numerar sunt intrările sau ieşirile de numerar şi echivalente de numerar;
- numerarul cuprinde disponibilităţile băneşti şi depozitele la vedere;
- echivalentele de numerar sunt investiţiile financiare pe termen scurt, extrem de lichide, care sunt uşor convertibile în sume cunoscute de numerar şi care sunt supuse unui risc nesemnificativ de schimbare a valorii.
Situaţia fluxurilor de numerar trebuie să prezinte fluxurile de numerar ale entităţii din cursul perioadei, clasificate pe activităţi de exploatare, de investiţie şi de finanţare.
Activităţile de exploatare sunt principalele activităţi generatoare de venituri ale entităţii, precum şi alte activităţi care nu sunt activităţi de investiţie sau finanţare.
Activităţile de investiţie constau în achiziţionarea şi cedarea de active imobilizate şi de alte investiţii care nu sunt incluse în echivalentele de numerar.
Activităţile de finanţare sunt activităţi care au drept rezultat modificări ale valorii şi structurii capitalurilor proprii şi împrumuturilor entităţii.
Fluxurile de numerar exclud mişcările între elemente care constituie numerar sau echivalente de numerar, deoarece aceste componente fac parte din gestiunea numerarului unei entităţi, şi nu din activităţile de exploatare, investiţie şi finanţare. Gestiunea numerarului presupune plasarea excedentului de numerar în echivalente de numerar.



Formele si intinderea inspectiei fiscale

Conform Codului de procedura fiscala,formele de inspecţie fiscală sunt:
a) inspecţia fiscală generală, care reprezintă activitatea de verificare a tuturor obligaţiilor fiscale ale unui contribuabil, pentru o perioadă de timp determinată;
b) inspecţia fiscală parţială, care reprezintă activitatea de verificare a uneia sau mai multor obligaţii fiscale, pentru o perioadă de timp determinată.
Inspecţia fiscală se poate extinde asupra tuturor raporturilor relevante pentru impozitare, dacă acestea prezintă interes pentru aplicarea legii fiscale.
Organul fiscal este îndreptăţit să aprecieze, în limitele atribuţiilor şi competenţelor ce îi revin, relevanţa stărilor de fapt fiscale şi să adopte soluţia admisă de lege, întemeiată pe constatări complete asupra tuturor împrejurărilor edificatoare în cauză.
Proceduri şi metode de control fiscal
În realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele proceduri de control:
a) controlul inopinat, care constă în activitatea de verificare faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unei sesizări cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale, fără anunţarea în prealabil a contribuabilului;
b) controlul încrucişat, care constă în verificarea documentelor şi operaţiunilor impozabile ale contribuabilului, în corelaţie cu cele deţinute de alte persoane; controlul încrucişat poate fi şi inopinat.
La finalizarea controlului inopinat sau încrucişat se încheie proces-verbal.
În realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele metode de control:
a) controlul prin sondaj, care constă în activitatea de verificare selectivă a documentelor şi operaţiunilor semnificative, în care sunt reflectate modul de calcul, de evidenţiere şi de plată a obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat;
b) controlul electronic, care constă în activitatea de verificare a contabilităţii şi a surselor acesteia, prelucrate în mediu electronic, utilizând metode de analiză, evaluare şi testare asistate de instrumente informatice specializate.


marți, 14 februarie 2012

Formularul 230 pentru anul 2012 pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit

Formularul se completeaza si se depune de catre toate persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, in mod optional, atunci cand contribuabilii opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.
Este important de mentionat ca pentru contribuabilul care alege sa depuna Declaratia 230, acest lucru nu implica nici un cost, cei 2% din impozit ce urmeaza sa fie redirectionati fiind directionati de catre stat din impozitul deja platit de catre contribuabil in anul precedent.
Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
Termenul de depunere: 15 mai 2012
In cazul persoanelor fizice care au realizat venituri ce se pot incadra in grupele de mai jos, redirectionarea celor 2% din impozitul platit se face prin simpla completare a declaratiei 200 (prin urmare nu mai trebuie completata declaratia 230):
1.1. Activitati independente
1.2. Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal
1.3. Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real
1.4. Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare (aceasta prevedere nu se aplica pentru veniturile realizate pe parcursul anului 2009)
1.5. Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract

In cazul persoanelor care au realizat aceste venituri (cu exceptia castigurilor din transferul titlurilor de valoare – castiguri ce nu sunt scutite de la impozit pe parcursul anului 2009), depunerea Declaratiei 200 este obligatorie chiar daca nu doresc redirectionarea celor 2% din impozit.
Ce informatii trebuie sa avem pentru a completa Declaratia 230?
- Suma reprezentand 2% din impozitul platit – aceasta informatie se regaseste in Fisa Fiscala a fiecarui angajat
- Denumirea unitatii Beneficiar a redirectionarii
- Codul de Identificare Fiscala al unitatii Beneficiar a redirectionarii
- Contul Bancar al unitatii Beneficiar a redirectionarii
De asemenea, la depunerea Declaratiei trebuie anexata Fisa Fiscala si o copie dupa actul de identitate.
Important : Este de preferat ca Declaratia 230 sa fie completata integral de mana (cu pix albastru) pentru a nu exista suspiciunea la ANAF ca declaratia a fost completata de Beneficiar si doar semnata de catre Contribuabil.

Cresterea preturilor la un nou minim in luna ianuarie

Institutul National de Statistica a anuntat pentru luna ianuarie 2012 o inflatie lunara de 0,36%, indice care duce inflatia pentru ultimele 12 luni la un nou minim istoric, de doar 2,72%.
Conform, INSSE preturile produselor alimentare au crescut cu 0,32% in luna ianuarie, iar preturile serviciilor cu 0,37%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,4%.
Intre produsele ale caror preturi au crescut cel mai tare intalnim :
- Combustibilii, cu +1,16%
- Legumele si conservele, cu 1,91%
- Fructele proaspecte, cu 1,04%

duminică, 12 februarie 2012

29 februarie termen pentru declaratia 400

Declaratia 400 este declaraţia informativa privind veniturile din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate.
Declaratia se depune de catre plătitorii de venituri din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate.
Declaraţia se depune în vederea schimbului automat de informaţii între statele membre cu privire la declararea veniturilor sub formă de dobânzi şi asimilate acestora plătite sau garantate persoanelor fizice rezidente fiscal în state membre ale Uniunii Europene, teritoriile dependente de Marea Britanie şi de Regatul Olandei, precum şi teritoriile terţe.
Formularul se completează şi se depune în format electronic şi va fi însoţit de borderoul centralizator prevăzut în anexa nr. 3 a Ordinului, semnat şi ştampilat, conform legii.
Declaraţia şi borderoul centralizat pot fi completate cu ajutorul programului de asistenţă, care poate fi descărcat de pe site-ul ANAF:
Declaraţia se depune la organul fiscal la care plătitorul de venit este înregistrat în evidenţa fiscală. În situaţia în care plătitorul de venit deţine sedii secundare care efectuează plăţi de venituri din dobânzi, informaţiile se centralizează la nivelul societăţii-mamă şi se declară de către aceasta.

Plati in contul unic

In M. Of. nr. 94/06.02.2012 a fost publicat OPANAF nr. 110/2012 pentru modificarea anexei nr. 1 la OPANAF nr. 1.294/2007 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic.
Astfel, „Nomenclatorul obligaţiilor fiscale datorate la bugetul de stat, care se plătesc în contul unic 20.47.01.01 – Venituri ale bugetului de stat – sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire”, prevăzut în anexa nr. 1 din Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.294/2007, s-a completat prin introducerea unui număr de 2 creanţe fiscale:
• „Impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil, precum şi a contractelor de agent”
• „Impozit pe veniturile din arendă”
Ca urmare a acestei modificari, lista complete a obligaţiilor fiscale care se plătesc în contul unic este:
• impozit pe venitul din salarii;
• impozit pe veniturile din pensii;
• impozit pe veniturile din drepturi de autor şi drepturi conexe,
• impozit pe veniturile rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului Civil;
• impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil, precum şi a contractelor de agent
• plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, datorate de societăţi comerciale bancare, persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine;
• impozit pe profit datorat de persoane juridice române, altele decât cele menţionate mai sus;
• impozit pe profit din asociere datorat de persoane fizice;
• impozit pe profit datorat de persoane juridice străine;
• impozit pe dividende distribuite persoanelor juridice
• impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
• impozit pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică microîntreprindere, care nu generează o persoană juridică;
• impozit la ţiţeiul din producţia internă;
• impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală;
• impozit pe veniturile din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
• impozit pe veniturile din arendă
• impozit pe veniturile dividende distribuite persoanelor fizice;
• impozit pe veniturile din dobânzi;
• impozit pe câştigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare;impozit pe câştigul din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi din orice alte operaţiuni de acest gen, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare;
• impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice;
• impozit pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc;
• impozit pe veniturile din activităţi agricole;
• impozit pe veniturile din alte surse;
• impozit pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi-persoane fizice;
• impozit pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi-persoane juridice;
• vărsăminte de la persoane juridice, pentru persoanele cu handicap neîncadrate;
• vărsăminte din profitul net al regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale.




Posibilitatea primarilor de a reesalona datoriile

Comunicat de presa al Ministerului Muncii :
Potrivit Codului de procedură fiscală, ordonanţa de Guvern nr. 92/2003, cu modificările ulterioare, art.125, alin 1, primarii pot reeşalona restanţele unor persoane la impozitele locale numai prin hotărâri ale Consiliului Local:
Art. 125- Înlesniri la plata obligaţiilor fiscale;
Alin. 1 „La cererea temeinic justificată a debitorilor, persoanele fizice sau juridice, creditorii bugetari locali, prin autorităţile administraţiei publice locale, care administrează aceste bugete, pot acorda, pentru obligaţiile bugetare restante pe care le administrează, urmatoarele înlesniri la plată:
a) Eşalonări la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, redevenţelor, contribuţiilor şi a altor obligaţii la bugetul local;
b) Amânări la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, contribuţiilor şi a altorobligaţii la bugetul local;
c) Eşalonări la plata majorărilor de întârziere, cu excepţia majorărilor de întârziere datorate pe perioada de eşalonare;
d) Scutiri sau reduceri de impozite şi taxe locale, în condiţiile legii.”

Totodată, „pentru acordarea înlesnirilor la plată, creditorii bugetari locali vor cere debitorilor constituirea de garanţii.„
Ministerul Muncii cere edililor locali să aplice legea cu responsabilitate. Ministerul Muncii nu încurajează primăriile să stabilească noi termene pentru plata impozitelor locale. Excepţie fac numai cetăţenii care se află într-o situaţie financiară realmente dificilă. Facem aceste precizări întrucât bilanţul arată ca 10,21 % din totalul beneficiarilor înregistrează restanţe. Restul de 89,7 % sunt cu plata la zi. Acelaşi bilanţ arată ca cele mai vulnerabile categorii – cetaţenii care primesc alocaţie de susţinere a familiei şi venit minim garantat – înregistrează cele mai mici restanţe. Beneficiarii de indemnizaţie de creştere a copilului, care au venituri net mai mari, au datorii vechi şi de 10 ani de zile. Iată câteva exemple din situaţia întocmită de Agenţia Naţională de Plaţi şi Inspecţie Socială:

· În sectorul 6 din capitală, un beneficiar care are un drept de 2578 ron pe lună, pentru indemnizaţia de creştere a copilului, are o datorie de 3796 ron;
· În sectorul 2 din capitală, un beneficiar care primeşte 3400 ron, indemnizaţie de creştere a copilului, are o datorie de 25561 ron.
· În judeţul Tulcea, un beneficiar de alocaţie de susţinere a familiei, care primeşte 120 ron de lei pe lună, are o datorie de 92 de ron.

Acestea sunt o parte dintre exemplele care arată, încă o dată, că e bine să păstrăm simţul proporţiei. Ca cetăţeni ai unui stat avem drepturi, dar şi obligaţii. Prestaţiile sociale nu sunt plătite din contribuţia celui care beneficiază de ajutor social , ci în baza principiului solidarităţii, din taxele şi impozitele celor care muncesc şi, astfel, asigură funcţionarea instituţiilor statului.
Ministerul Muncii urmăreşte să responsabilizeze cetăţenii, nu să facă economii prin suspendarea din plată a beneficiarilor de ajutoare sociale care nu işi plătesc impozitele. Ministerul Muncii are obligaţia să trimită banii către cei care merită, care nu işi pot asigura nevoile primare, cum ar fi hrana, şi nu către proprietarii de maşini de lux.
Anunţăm ca echipele de specialişti de la ANPIS vor verifica, în perioada următoare, dacă datele transmise de edilii locali coincid cu cifrele din registre. Vom verifica inclusiv modul în care acordă primăriile reeşalonările către beneficiarii de ajutoare sociale. Cine încalcă legea, plăteşte amenzi de până la 5.000 de lei.
La cererea Ministerului Muncii, până la data de 31 ianuarie a.c., toţi primarii au avut obligaţia să transmită Agenţiei Naţionale pentru Plaţi şi Inspecţie Socială, situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale-venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului – care nu şi-au plătit impozitele locale. Toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale se suspendă din plată începând de la 1 februarie, a.c. Dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale, într-o perioadă de 5 luni de zile, reintră în plată şi vor primi, inclusiv, drepturile din urmă.


vineri, 10 februarie 2012

Provizioanele pentru impozite

Conform O 3055/2009, provizioanele pentru impozite se constituie pentru sumele viitoare de plată datorate bugetului de stat, în condiţiile în care sumele respective nu sunt reflectate ca datorie în relaţia cu statul.
Aceste provizioane pot fi constituite, de exemplu, pentru:
• diferenţe de impozite rezultate din operaţiuni de control nefinalizate;
• impozite pentru care entitatea are deschise procese în instanţă;
• rezerve din facilităţi fiscale sau alte rezerve pentru care în legislaţia fiscală există prevederi referitoare la impozitarea acestora, precum şi
• în alte situaţii care pot genera datorii sub forma impozitului pe profit.

Modificari cu privire la domiciliul fiscal

In Monitorul Oficial nr. 71 din 30 ianuarie 2012, s-a publicat OG nr. 2/2012 prin care se aduc modificări şi completări Codului de Procedură Fiscală. In ce priveste domiciliul fiscal:
  • S-a introdus obligativitatea înregistrării la organul fiscal a domiciliului fiscal în toate cazurile în care acesta este diferit de domiciliul sau de sediul social prin depunerea unei cereri de modificare a domiciliului fiscal şi a actelor doveditoare.
Termenul de soluţionare a cererii este de 15 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia la organul fiscal competent.
Organul fiscal va emite din oficiu decizie de modificare a domiciliului fiscal ori de câte ori constată că domiciliul fiscal este diferit de domiciliul sau sediul social iar contribuabilul nu a depus cerere de modificare a domiciliului fiscal. Data schimbării domiciliului fiscal va fi data comunicării deciziei de verificare a domiciliului fiscal.
  • A fost abrogată prevederea potrivit căreia modificarea din oficiu a domiciliului fiscal ori de câte ori se constată că aceasta nu corespunde stării de fapt reale să se facă prin decizie emisă de organul fiscal competent, după ascultarea prealabilă a contribuabilului.

Corectarea erorilor contabile

Conform O 3055/2009, erorile constatate în contabilitate se pot referi fie la exerciţiul financiar curent, fie la exerciţiile financiare precedente.
Corectarea erorilor se efectuează la data constatării lor.
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni şi declaraţii eronate cuprinse în situaţiile financiare ale entităţii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greşeala de a utiliza sau de a nu utiliza informaţii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situaţiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obţinute în mod rezonabil şi luate în considerare la întocmirea şi prezentarea acelor situaţii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greşelilor matematice, greşelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greşite a evenimentelor şi fraudelor.
Corectarea erorilor aferente exerciţiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit şi pierdere.
Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.
Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.
În notele la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii suplimentare cu privire la erorile constatate.
Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii.
În cazul erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informaţiilor comparative prezentate în situaţiile financiare. Informaţii comparative referitoare la poziţia financiară şi performanţa financiară, respectiv modificarea poziţiei financiare, sunt prezentate în notele explicative.
Înregistrarea stornării unei operaţiuni contabile aferente exerciţiului financiar curent se efectuează fie prin corectarea cu semnul minus a operaţiunii iniţiale (stornare în roşu), fie prin înregistrarea inversă a acesteia (stornare în negru), în funcţie de politica contabilă şi programele informatice utilizate.


ANAF a modificat PDF-ul D112 - Vezi motivele

Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala a efectuat recent mai multe modificari in cuprinsul PDF-ului pentru generarea D112. Motivele modificarii acestui document sunt expuse mai jos.

In concret, formularul in format PDF pentru "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" - Declaratia 112 - potrivit HG  nr. 1397/2010, a fost actualizat in data de 31.01.2012.

Varianta actualizata a PDF-ului prezentat de ANAF include astfel o serie de modificari de ordin tehnice pe care le redam in cele ce urmeaza:

- corectie parametri 2012; NZC, NZL, salMiN= Sal. minim brut = 700, castigMed = Castigul salarial mediu brut= 2177, ajutorDeces=Cuantum ajutor deces=2117

- ATT in loc de ERR la E2_8 (Total contrib. conced. si indemniz.pt.indemnizatii sup. din FAAMBP)

- restrictie pentru 'Data plecare' asigurat sa fie in luna de raportare.

TVA la leasing

Conform HG 50/2012. transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing este considerată prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
La sfârşitul perioadei de leasing, dacă locatorul/finanţatorul transferă locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operaţiunea reprezintă o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul.
Se consideră a fi sfârşitul perioadei de leasing şi data la care locatorul/finanţatorul transferă locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, situaţie în care valoarea de transfer va cuprinde şi suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenţă, inclusive toate cheltuielile accesorii facturate odată cu rata de leasing.
Dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunului către locatar/utilizator se realizează înainte de derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, se consideră că nu a mai avut loc o operaţiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispoziţia locatarului/utilizatorului.
Dacă în cursul derulării unui contract de leasing financiar intervine o cesiune între utilizatori cu acceptul locatorului/finanţatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimbă locatorul/finanţatorul, operaţiunea nu constituie livrare de bunuri, considerându-se că persoana care preia contractul de leasing continuă persoana cedentului. Operaţiunea este considerată în continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing având aceleaşi obligaţii ca şi cedentul în ceea ce priveşte taxa.

miercuri, 8 februarie 2012

Comunicat ONRC cu privire la sediul social

În conformitate cu prevederile art. 17 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la înmatricularea societăţii comerciale şi la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerţului:
 a) documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social;
 b) un certificat emis de organul fiscal prevăzut la lit. a), care certifică faptul că pentru imobilul cu destinaţie de sediu social nu a fost înregistrat un alt document ce atestă cedarea dreptului de folosinţă asupra aceluiaşi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenţa altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinţă asupra aceluiaşi imobil, după caz;
 c) în cazul în care din certificatul emis potrivit lit. b) rezultă că sunt deja înregistrate la organul fiscal alte documente care atestă cedarea dreptului de folosinţă asupra aceluiaşi imobil cu destinaţie de sediu social, o declaraţie pe propria răspundere în formă autentică privind respectarea condiţiilor referitoare la sediul social, prevăzute la alin. (4).
 Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, ONRC şi ANAF au dispus măsuri pentru simplificarea formalităţilor administrative, astfel încât, începând cu data de 6 februarie 2012, cererile de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi de eliberare a certificatului pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social vor fi preluate de oficiile registrului comerţului odată cu cererile de înregistrare având ca obiect înmatriculări/schimbări de sediu social şi vor fi transmise administraţiilor finanţelor publice, alături de actele doveditoare ale dreptului de folosinţă, astfel cum au fost depuse în susţinerea cererilor de înregistrare adresate oficiilor registrului comerţului.
 Administraţiile finanţelor publice vor emite şi transmite la oficiile registrului comerţului, certificatele pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social şi adeverinţele privind înregistrarea documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social, în termenele prevăzute de Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2112/2010 pentru aprobarea Procedurii de solicitare şi eliberare a certificatului pentru spaţiul cu destinaţia de sediu social, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 78 din data de 26.01.2012 al Preşedintelui ANAF, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75/30.01.2012.
 Formularul-tip “Cerere de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi de eliberare a certificatului pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social”, va fi pus la dispoziţia solicitanţilor, de oficiile registrului comerţului, la depunerea cererii solicitanţii având obligaţia de a ataşa timbrul fiscal corespunzător, în original.
 Consecinţa directă a acestor măsuri o reprezintă faptul că perioada aferentă tuturor formalităţilor necesare înfiinţării unei firme se comprimă integral în termenul de 3 zile. Prin urmare, începând cu data de 6 februarie 2012, solicitanţii nu se vor mai adresa administraţiilor finanţelor publice, pentru obţinerea certificatelor pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social şi a adeverinţelor privind înregistrarea documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social, acestea urmând să fie obţinute prin intermediul oficiilor registrului comerţului.


Datorii contingente vs provizioane

O datorie contingentă este:
a) o obligaţie potenţială, apărută ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilanţului şi a cărei existenţă va fi confirmată numai de apariţia sau neapariţia unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi în totalitate sub controlul entităţii; sau
b) o obligaţie curentă apărută ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilanţului, dar care nu este recunoscută deoarece:
- nu este sigur că vor fi necesare ieşiri de resurse pentru stingerea acestei datorii; sau
- valoarea datoriei nu poate fi evaluată suficient de credibil.
Un provizion este o datorie cu exigibilitate sau valoare incertă
Diferentiere
Datoriile contingente se disting de provizioane prin faptul că:
a) provizioanele sunt recunoscute ca datorii (presupunând că pot fi realizate estimări corecte), deoarece constituie obligaţii curente la data bilanţului şi este probabil că vor fi necesare ieşiri de resurse pentru stingerea obligaţiilor; şi
b) datoriile contingente nu sunt recunoscute ca datorii, deoarece sunt:
- obligaţii posibile, dar pentru care trebuie să se confirme dacă entitatea are o obligaţie curentă care poate genera o ieşire de resurse; sau
- obligaţii curente care nu îndeplinesc criteriile de recunoaştere în bilanţ (deoarece fie nu este probabil să fie necesară o reducere a resurselor entităţii pentru stingerea obligaţiei, fie nu poate fi realizată o estimare suficient de credibilă a valorii obligaţiei).


Obligatii scadente in luna februarie 2012

10 februarie
Depunerea Declaraţiei de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art.152 din Codul fiscal Formular 096
Cine depune ?
Persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din C.F., care nu au depăşit plafonul de scutire şi care doresc să fie scoase din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
15 februarie
• Depunerea Situaţia livrărilor de ţigarete în luna .. anul .. pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi, operatorii înregistraţi/ destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de astfel de produse.
• Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse accizabile pentru luna precendentă
Cine depune ?
Destinatarii înregistraţi şi reprezentanţii fiscali pentru achiziţiile şi livrările intracomunitare de produse accizabile
• Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile/utilizările de produse accizabile şi livrările de produse finite rezultate în luna pentru luna precendentă
Cine depune ?
Operatorii economici care deţin autorizaţie de utilizator final.
• Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse energetice pentru luna precendentă
Cine depune ?
Operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final
• Depunerea Evidenţei achiziţionării, utilizării şi returnării marcajelor pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de produse supuse marcãrii
• Depunerea situaţiei cu privire la produsele accizabile pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru producţie şi pentru depozitare produse accizabile, precum şi terminalul petrolier cu ieşire în port autorizat ca antrepozit fiscal pentru operaţiunile desfăşurate în incinta acestuia
• Depunerea jurnalelor privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/navigaţie pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru producţie/depozitare
• Depunerea jurnalelor privind achiziţiile/ livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/ navigaţie pentru luna precendentă
Cine depune ?
Antrepozitarii autorizaţi pentru depozitare
27 februarie
• Depunerea Declaraţiei privind subvenţiile sau transferurile primite de la bugetul de stat, neregularizate şi nerestituite în termenul legal pentru anul trecut
Cine depune ?
Operatorii economici care au beneficiat de subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat şi nu au regularizat şi restituit aceste sume la bugetul de stat până la data de 31 ianuarie anul curent
• Plata contribuţiei trimestriale pentru medicamente pentru trimestrul IV 2011.
Cine plateste?
Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora.
• Plata impozitului reţinut la sursă în luna precedentă
Cine plateste ?
Plătitorii de următoarele venituri:
a) din drepturi de proprietate intelectuală;
b) din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile şi a contractelor de agent;
c) din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
d) obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.
• Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată la bugetul de stat Formular 100 (format electronic)
Cine depune ?
Contribuabilii prevăzuţi în OPANAF 101/2008, anexa 8, cap. I, subcap. 1.
• Declararea şi plata impozitului pe profit pe anul precedent Formular 101 (format electronic)
Cine depune ?
- Organizaţiile nonprofit
- Contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură
• Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate Formular 112 pentru luna precedentă
Cine depune?
Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente;
- Instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului
Depunerea Declaraţiei privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă Formular 224
Cine depune ?
Persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România
Depunerea Decontului de taxă pe valoarea adăugată Formular 300
(format electronic)
Cine depune ?
Persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 C.F.
• Depunerea Decontului special de taxa pe valoarea adăugată pentru luna precedentă Formular 301 (format electronic)
Cine depune ?
Persoanele menţionate în instrucţiunile de completare a formularului , pentru fiecare secţiune.
• Depunerea Cererii privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic pentru anul curent Formular 306
Cine depune ?
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din C.F.
• Depunerea Declaraţiei recapitulative privind livrările / achiziţiile /prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută Formular 390 VIES
Cine depune ?
Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din C.F.
Depunerea Declaraţiei informative privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul …Formular 392A pentru anul precedent (format electronic)
Cine depune ?
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 a căror cifră de afaceri efectiv realizată la finele anului calendaristic este inferioară sumei de 35.000 de euro
• Depunerea Declaraţiei informative privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul … Formular 392B pentru anul precedent (format electronic)
Cine depune ?
Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA conform art.153, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 35.000 de euro
• Depunerea Declaraţiei informative privind veniturile obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane, cu locul de plecare din România în anul ..” Formular 393 pentru anul trecut (format electronic)
Cine depune ?
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care în cursul anului precedent au prestat servicii de transport internaţional de persoane
Depunerea Declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art. 156^1 din C.F.) Formular 394
Cine depune ?
• Pers. impozabile înreg. în scopuri de TVA în România, cf. art. 153 din C.F. obligate la plata taxei, cf. art. 150 alin. (1) și alin. (7) din C.F., pt. operațiuni impozabile în România, cf. art. 126 alin. (1).
• Pers. impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, cf. art. 153 din C.F., care realizează în România, de la pers. impozabile înreg. în scopuri deTVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.
29 februarie
Depunerea Declaraţiei informative privind impozitul reţinut şi plătit pentru veniturile cu regim de reţinere la sursă / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi Declaraţie pentru anul trecut
Cine depune ?
Plătitorii veniturilor care au obligaţia să reţină la sursă impozitul pe venitul nerezidenţilor
• Depunerea Declaraţiei anuale privind impozitul pe reprezentanţe
Cine depune ?
Persoanele juridice din străinătate care au deschis o reprezentanţă în Romania
Depunerea Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit Formular 205 pentru anul trecut
Cine depune ?
Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă
• Depunerea Declaraţiei informative privind câştigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise Formular 206 pentru anul trecut
Cine depune ?
Intermediari, societăţile de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau alţi plătitori de venit, după caz, pentru câştigurile/pierderile realizate de persoanele fizice, aferente tranzacţiilor cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
• Depunerea fişelor fiscale la unitatea fiscală, precum şi transmiterea unui exemplar salariaţilor Formular 210 (format electronic)
Cine depune ?
Plătitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor
• Depunerea Declaraţiei informative privind veniturile din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate Formular 400 pentru plăţile făcute în anul trecut. (format electronic)
Cine depune ?
Plătitorii de venituri din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate.


A fost publicat Ordinul pentru modificarea formularelor 100 si 101

Ordinul pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 75/30.01.2012.

Art. I stabileste ca Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in MOnitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 70 din 30 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Anexa nr. 2 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod. 14.13.01.04, se modifica si se inlocuieste cu anexa nr.1,

2. Anexa nr. 8 "Instructiuni de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs" se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2.

3. Anexa nr. 9 "Instructiuni de completare a formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod. 14.13.01.04" se modifica dupa cum urmeaza:

a) la sectiunea B "Date privind impozitul pe profit" de la cap. II "Completarea declaratiei", textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 37 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Randul 37 - se completeaza cu sumele reprezentand pierderile inregistrate in perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare, conform prevederilor art. 32 din Legea nr. 571/2003. cu modificarile si completarile ulterioare.";

b) la sectiunea B de la cap. II, textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 38 se modifica si va avea urmatorul urmatorul cuprins:

"Randul 38 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare, atat din activitatile din Romania, cat si din surse externe. Nu se includ la acest rand pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art. 32 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare."

Ordinul poate fi consultat integral in MOnitorul Oficial al Romaniei, Nr. 75, Partea I din 30.I.2012, in termen de 10 zile de la publicare.
 

sâmbătă, 4 februarie 2012

Precizari la declaratia 394

Incepând cu data de 1 februarie 2012, pentru perioade de raportare începând cu ianuarie 2012, Declaraţia 394 se va putea depune numai pe noile versiuni ale programelor de asistenţă, în format PDF cu fişier xml ataşat, indiferent de canalul de depunere ales (internet sau ghişeu).
Periodicitatea de depunere a acestei declaraţii informative va fi aceeaşi cu a decontului de TVA (declaraţia 300), conform vectorului fiscal al contribuabilului.
Noile versiuni ale programelor de asistenţă (Soft A si Soft J) pentru declaraţia 394 vor putea fi descărcate de pe portalul ANAF, secţiunea Declaraţii electronice – Descărcare formulare, unde se vor regăsi şi prevederile legale, precum şi instrucţiuni / documentaţie de ajutor
In noile versiuni ale declaraţiei 394, aceasta se va putea depune semnată electronic, cu certificat digital calificat şi prin Internet, de pe pagina de upload a declaraţiilor 100, 112, 300, 390, 710, accesibilă prin portalul www.e-guvernare.ro
Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaraţiilor, le vor putea depune la ghişeul organelor fiscale, în format PDF cu fişier xml ataşat, pe suport CD, însoţite de rezumatul declaraţiei (prima pagină) listat, semnat şi ştampilat.
Pentru perioadele de raportare anterioare lunii ianuarie 2012, declaraţia 394 va putea fi depusă doar la ghişeu, generată prin programele de asistenţă existente, accesibile pe portalul ANAF, secţiunea Asistenţă contribuabili – Programe utile – Declaraţii fiscale

Versiune noua pentru situatiile financiare

Începând cu data de 1 februarie 2012, pentru perioadele de raportare începând cu anul 2011, toate tipurile de situaţii financiare şi raportările anuale se vor putea depune numai pe noile versiuni ale programelor de asistenţă, în format PDF cu fişier xml ataşat, indiferent de canalul de depunere ales (internet sau ghişeu).
Ministerul Finanţelor Publice recomandă depunerea documentelor prin Internet.
Pentru a pregăti programele de generare automată, prin aplicaţii proprii, a fisierului XML, consultati specificaţiile tehnice şi documentaţia de ajutor accesibilă pe portalul ANAF, secţiunea Declaraţii electronice, subsecţiunea Descarcare declaraţii.
Noile versiuni ale programelor de asistenţă (Soft A şi Soft J) vor putea fi descărcate de pe
portalul ANAF, secţiunea Declaraţii electronice – Descărcare formulare, unde se vor regăsi si prevederile legale, precum şi instructiuni / documentaţie de ajutor
În noile versiuni ale formularelor, acestea se vor putea depune prin Internet, semnate electronic cu certificat digital calificat, de pe pagina “de upload” a declaraţiilor 100, 112, 300, 390, 710, accesibilă prin portalul www.e-guvernare.ro.
Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaraţiilor, le vor putea depune la ghişeul organelor fiscale, in format PDF cu fisier xml atasat, pe suport CD, însoţite de rezumatul declaraţiei (prima pagină) listat, semnat si ştampilat.
Pentru perioadele de raportare anterioare anului 2011, formularele vor putea fi depuse doar la ghişeu, în vechile formate de raportare.