sâmbătă, 4 februarie 2012

Situatii in care amortizarea contabila este diferita de cea fiscala

Amortizarea contabila se inregistreaza ca si cheltuiala in contul de profit si pierdere lunar.
La calculul profitului impozabil si a impozitului pe profit la termenele stabilite de lege amortizarea deductibila fiscal se determina fara a tine seama de cheltuiala cu amortizarea inregistrata in contabilitate.

Astfel, intre cheltuiala cu amortizarea inregistrata in contabilitate si amortizarea deductibila fiscal pot apare diferente.

Cauze pentru care amortizarea contabila este diferita de amortizarea fiscala:

A. Politica contabila referitoare la recunoasterea imobilizarilor corporale si necorporale difera de legislatia fiscala

Potrivit reglementarilor contabile conforme cu directivele europene imobilizarile corporale  sunt active care indeplinesc urmatoarele conditii:
- sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate In productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi Inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite In scopuri administrative; si
-  sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Reglementarile fiscale cuprind in plus si prevederea ca imobilizarile corporale sa aiba o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin Hotarare a Guvernului.

Politica contabila: la recunoasterea unei imobilizari corporale nu se prevede o limita valorica  sau este prevazuta o limita valorica mai mica decat cea fiscala.

Politica fiscala: deducerea cheltuielilor aferente la achizitie.

B. Politica contabila referitoare la duratele de viata ale imobilizarilor corporale si necorporale difera de legislatia fiscala

Duratele de viata ale mijloacelor fixe sunt prevazute prin Hotararea Guvernului nr. 2139 /2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

In situatia in care durata de utilizare economica stabilita prin politicile contabile este diferita de durata normala de functionare prevazuta prin hotararea mai sus mentionata, cheltuiala cu amortizarea inregistrata in contabilitate va fi diferita de amortizarea deductibila fiscal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu