marți, 14 februarie 2012

Formularul 230 pentru anul 2012 pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit

Formularul se completeaza si se depune de catre toate persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, in mod optional, atunci cand contribuabilii opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.
Este important de mentionat ca pentru contribuabilul care alege sa depuna Declaratia 230, acest lucru nu implica nici un cost, cei 2% din impozit ce urmeaza sa fie redirectionati fiind directionati de catre stat din impozitul deja platit de catre contribuabil in anul precedent.
Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
Termenul de depunere: 15 mai 2012
In cazul persoanelor fizice care au realizat venituri ce se pot incadra in grupele de mai jos, redirectionarea celor 2% din impozitul platit se face prin simpla completare a declaratiei 200 (prin urmare nu mai trebuie completata declaratia 230):
1.1. Activitati independente
1.2. Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal
1.3. Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real
1.4. Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare (aceasta prevedere nu se aplica pentru veniturile realizate pe parcursul anului 2009)
1.5. Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract

In cazul persoanelor care au realizat aceste venituri (cu exceptia castigurilor din transferul titlurilor de valoare – castiguri ce nu sunt scutite de la impozit pe parcursul anului 2009), depunerea Declaratiei 200 este obligatorie chiar daca nu doresc redirectionarea celor 2% din impozit.
Ce informatii trebuie sa avem pentru a completa Declaratia 230?
- Suma reprezentand 2% din impozitul platit – aceasta informatie se regaseste in Fisa Fiscala a fiecarui angajat
- Denumirea unitatii Beneficiar a redirectionarii
- Codul de Identificare Fiscala al unitatii Beneficiar a redirectionarii
- Contul Bancar al unitatii Beneficiar a redirectionarii
De asemenea, la depunerea Declaratiei trebuie anexata Fisa Fiscala si o copie dupa actul de identitate.
Important : Este de preferat ca Declaratia 230 sa fie completata integral de mana (cu pix albastru) pentru a nu exista suspiciunea la ANAF ca declaratia a fost completata de Beneficiar si doar semnata de catre Contribuabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu