sâmbătă, 17 martie 2012

CECCAR face recomandari expertilor contabili si contabililor autorizati: limitarea raspunderii civile

Avand in vedere dispozitiile art.16 alin.2 din O.G nr.65/1994, republicata, pentru ca in derularea raporturilor contractuale, expertilor contabili si contabililor autorizati sa le fie limitata raspunderea civila profesionala, se emit prezentele Indrumari.

Art.1. Prezentele Indrumari sunt aplicabile tuturor membrilor C.E.C.C.A.R, persoane fizice si juridice care au dreptul de a desfasura activitatile prevazute la art.6 si, respectiv, la art.10 din O.G nr.65/1994, republicata, inscrisi in Tabloul Corpului.

Art.2. Persoanele prevazute la art.1 raspund pentru prejudiciile cauzate urmare prestarii serviciilor financiar-contabile (mai putin activitatilor de audit statutar), conform contractului de prestari-servicii financiar-contabile, conform prevederilor art. 3-6 inclusiv.

Art.3. (1) Raspunderea civila a persoanelor prevazute la art.1 pentru prejudiciile provocate in executarea contractului de prestari-servicii financiar-contabile sau in legatura cu acesta este limitata la:
a) contravaloarea a 6 onorarii pentru serviciile efectuate in baza contractului de prestari-servicii financiar-contabile, datorate de catre client prestatorului-membru CECCAR, avand ca obiect prestarea serviciilor financiar-contabile ale unei entitati de interes public (mai putin activitatilor de audit statutar);
b) contravaloarea a 4 onorarii pentru serviciile efectuate in baza contractului de prestari-servicii financiar-contabile, datorate de catre client prestatorului-membru CECCAR, avand ca obiect prestarea serviciilor financiar-contabile ale unei societati comerciale  ce nu este cuprinsa in categoria entitatilor de interes public (mai putin activitatilor de audit statutar);

(2) Cuantumul despagubirilor prevazut la alin.(1) reprezinta limita maxima cumulata aferenta tuturor prejudiciilor cauzate ca urmare a prestarii serviciilor financiar-contabile (mai putin activitatilor de audit statutar) in baza aceluiasi contract de prestari-servicii la care pot fi obligati la plata membrii Corpului, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate sau de cuantumul total al prejudiciilor pretins cauzate.

(3) Nu se pot pretinde mai multe despagubiri pentru acceasi fapta savarsita in baza aceluiasi contract de prestari-servicii si in baza aceluiasi prejudiciu dovedit.

Art.4. In toate cazurile, membrul CECCAR poate fi tinut responsabil, in limita prevazuta la art.3, pentru prejudiciile cauzate clientului sau tertului, proportional cu contributia efectiva la prejudiciul dovedit, cauzat ca urmare a executarii contractului de prestari servicii financiar-contabile.
 
Art.5. Limitarea raspunderii membrilor CECCAR, mentionata la art.3, nu se aplica in situatiile in care se dovedeste ca incalcarea indatoririlor profesionale de catre acestia s-a facut cu intentie directa, respectiv atunci cand acestia au prevazut rezultatul actiunii/inactiunii lor si au urmarit producerea acestuia.

Art.6. Actiunea in instanta impotriva membrilor CECCAR, poate fi exercitata in baza contractului de prestari servicii financiar-contabile, sub sanctiunea decaderii, in termen de cel mult 3 ani de la data incetarii contractului, si care se considera ca ar fi generat un prejudiciu clientului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu