marți, 13 martie 2012

Cum functioneaza un fond de investitii?

Fondurile de investitii (atat cele deschise, cat si cele inchise) reprezinta, de fapt, externalizarea activitatilor de administare a banilor, externalizare la care clientii apeleaza fie din dorinta de diversificare, fie pentru ca managerii fondurilor de investitii sunt specialisti in domeniul respectiv si au cunostinte si instrumente superioare capacitatilor noastre individuale de administrare a banilor.
 Functionarea fondului de investitii in cativa pasi simpli : 
1) Clientul ia decizia de investitie in fond
 2) Clientul transfera suma investita in contul fondului (sau o depune direct la ghiseul unei banci) – in schimbul banilor investitorul primeste un numar de unitati de fond. Intotdeauna, suma investita = numarul de unitati de fond cumparate x valoarea la zi a unei unitati de fond
 3) Administratorul Fondului (Societatea de Administrate) investeste banii obtinuti de la clienti. Toate investitiile se fac conform Regulilor Fondului si a legislatiei in vigoare. De exemplu – un fond monetar nu va putea investitii in actiuni, ci doar in instrumente monetare cu venit fix garantat.
 4) Clientul castiga daca valoare unei unitati de fond creste in urma Administrarii banilor de catre Societatea care gestioneaza Fondul. Numarul unitatilor de fond cumparate ramane acelasi in permanenta, doar valoarea unei unitati poate sa creasca sau sa scada.
 5) Clientul pierde bani daca valoarea unei unitati de fond scade in urma Administrarii banilor. Si in acest caz numarul unitatilor de fond cumparate ramane acelasi in permanenta.
 6) Pe toata perioada functionarii unui Fond, Banca Depozitara a acestuia verifica si certifica valoarea unitatilor de fond
 7) In momentul rascumpararii, clientul va primii inapoi o suma = valoarea unitatii de fond in ziua rascumpararii X numarul de unitati de fond detinute. In cazul anumitor fonduri, se poate retine si un comision de rascumparare convenit initial (ca si procent din suma rascumparata).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu