marți, 13 martie 2012

Investiţiile financiare pe termen scurt

Investiţiile financiare pe termen scurt se evidenţiază în contabilitate în conturile din grupa 50 „Investiţii pe termen scurt“.
Investiţiile financiare pe termen scurt cuprind:
-acţiuni deţinute (pe termen scurt) la entităţile afiliate,
-alte investiţii pe termen scurt, care reprezintă obligaţiunile emise şi răscumpărate,
-obligaţiunile achiziţionate şi alte valori mobiliare achiziţionate în vederea realizării unui profit într-un termen scurt.
A. Evaluarea iniţială
La intrarea în entitate – investiţiile financiare pe termen scurt se evaluează la costul de achiziţie, prin care se înţelege preţul de cumpărare, sau la valoarea stabilită potrivit contractelor.
În cazul valorilor mobiliare pe termen scurt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, costul de achiziţie nu include costurile de tranzacţionare direct atribuibile achiziţiei lor, aceste costuri fiind înregistrate în conturile de cheltuieli corespunzătoare.
În cazul valorilor mobiliare pe termen scurt care nu sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, costul de achiziţie include şi costurile de tranzacţionare direct atribuibile achiziţiei lor.
B. Evaluarea la data bilanţului
Valorile mobiliare pe termen scurt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată se evaluează la valoarea de cotaţie din ultima zi de tranzacţionare. Eventualele diferenţe favorabile sau nefavorabile, care rezultă din evaluarea acestora, se înregistrează la venituri sau cheltuieli financiare (contul 768 ,,Alte venituri financiare˝ sau 668 ,,Alte cheltuieli financiare˝, după caz).
Valorile mobiliare pe termen scurt care nu sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată se evaluează la costul de achiziţie sau valoarea conform contractului, mai puţin eventualele ajustări pentru pierdere de valoare.
Ajustările pentru pierderea de valoare se reflectă la sfârşitul exerciţiului financiar, cu ocazia inventarierii, pe seama cheltuielilor.
La sfârşitul fiecărui exerciţiu financiar, ajustările pentru pierderile de valoare reflectate se suplimentează, diminuează sau anulează, după caz. La ieşirea din entitate a investiţiilor pe termen scurt, eventualele ajustări pentru pierderi de valoare se anulează.
C. Evaluarea la ieşirea din entitate
La ieşirea din gestiune a investiţiilor pe termen scurt se utilizează una din metodele următoare:
- FIFO – metoda primul intrat primul ieşit;
- CMP – metoda costului mediu ponderat;
- LIFO – metoda ultimul intrat primul ieşit.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu