duminică, 16 septembrie 2012

Contabilii-autorizati-ar-putea-deveni-mai-usor-experti-contabili-Finantele-relaxeaza-regulile-de-acces-in-profesie

Normele legale in ceea ce priveste accesul in profesiile de expert contabil si contabil autorizat au fost modificate printr-o ordonanta publicata recent in Monitorul Oficial. Printre altele, actul normativ da posibilitatea contabililor autorizati sa devina mai repede experti contabili, doar prin sustinerea unor examene de diferenta la cinci discipline.

OG nr. 23/2012, care modifica OG nr. 65/1994, actul normativ ce reglementeaza activitatea de expertiza contabila si a contabililor autorizati, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 624 din 30 august 2012 si a intrat deja in vigoare.

Conform noilor reglementari, examenul de admitere la stagiul de pregatire pentru experti contabili sau contabili autorizati va fi eliminat pentru absolventii cursurilor de master, organizate de facultatile de profil economic.

Mai exact, se stabileste absolventii cursurilor de master, organizate de facultatile de profil sa se poata inscrie, la cerere, direct la stagiul de pregatire de 3 ani, fara sa mai fie nevoiti sa sustina examenul de admitere in stagiu.

"La cerere se pot inscrie direct la stagiu absolventii cursurilor de master, organizate de facultatile de profil, pe baza protocoalelor de echivalare a disciplinelor de la examenele de master cu cele de la examenul de admitere in profesie, incheiate de universitati cu Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania", se arata in OG nr. 23/2012.

Desi la momentul lansarii proiectului de OG in dezbatere publica, Finantele dadeau dreptul celor care au finalizat un master in domeniile finante – contabilitate (indiferent de facultatea absolvita) sa sustina examenul de admitere la stagiul de pregatire pentru experti contabili. Totusi, in forma publicata in Monitorul Oficial, aceasta reglementare nu mai exista, astfel ca  cei care vor sa devina experti contabili sunt obligati sa fi absolvit studii economice superioare

Contabilii autorizati pot deveni experti contabili numai cu examene de diferenta

Potrivit OG nr. 23/2012, persoanele care au calitatea de contabil autorizat au acces la profesia de expert contabil doar prin sustinerea unui examen de diferenta la disciplinele: Contabilitate, Expertiza contabila, Doctrina si deontologia profesiei contabile, Audit financiar si Evaluare economica si financiara a intreprinderilor.

Singura conditie este ca acel contabil autorizat sa fi absolvit studii economice superioare.

Examenele la disciplinile mentionate se sustin in cadrul sesiunilor de examene organizate pentru admiterea la stagiu a expertilor contabili, se mai precizeaza in actul normativ.

Pana acum contabilii autorizati care au terminat ulterior studii superioare erau obligati sa sustina examen de admitere in stagiu, sa efectueze stagiul de pregatire pentru profesia de expert contabil si abia apoi sa sustina examenul de acces in profesie.

Totodata, noile prevederi stabilesc ca recunoasterea calitatii de expert contabil sau contabil autorizat persoanelor fizice straine membre ale unor organisme de acreditare recunoscute pe plan international se obtine prin sustinerea unui interviu potrivit normelor elaborate in acest sens de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Cum poti deveni membru inactiv al CECCAR

Ordonanta recent publicata in Monitorul Oficial reglementeaza si conditiile in care un membru inactiv al CECCAR poate sa devine membru activ.

Astfel, trecerea unei persoane de la statutul de membru inactiv la statutul de membru activ al CECCAR se face prin indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
i) depunerea unei cereri scrise a persoanei respective la filiala la care este inregistrata;
ii) depunerea cazierului judiciar;
iii) efectuarea unui curs de 20 de ore, avand ca tematica normele de organizare si functionare ale CECCAR.

De asemenea, noile norme reglementeaza si situatia in care un membru activ doreste sa devina inactiv, stabilind ca acest lucru se poate face pe baza de cerere scrisa a persoanei respective.

Juramantul depus de expertii contabili si de contabilii autorizati se modifica

Conform prevederilor legale, dupa inscrierea in Tabloul CECCAR, expertii contabili si contabilii autorizati trebuie sa depuna un juramant. Pana acum juramantul avea urmatoarea formulare "Jur sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa respect prevederile Regulamentului Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati si ale Codului privind conduita etica si profesionala a expertilor contabili si contabililor autorizati, sa pastrez secretul profesional si sa aduc la indeplinire cu constiinciozitate indatoririle ce imi revin in calitate de expert contabil (contabil autorizat)".

Noile reglementari completeaza acest juramant astfel: "Jur sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa respect prevederile Regulamentului de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si ale Codului privind conduita etica si profesionala a expertilor contabili si contabililor autorizati, sa pastrez secretul profesional si sa aduc la indeplinire cu constiinciozitate indatoririle ce imi revin in calitate de expert contabil/contabil autorizat".

Codul privind conduita etica si profesionala mentionat in juramant trebuie aprobat, conform OG nr. 23/2012, de Conferinta nationala a expertilor contabili si contabililor autorizati " cu respectarea prevederilor Codului etic emis de IFAC".

Potrivit prevederilor din OG nr. 23/2012, la conferinta nationala a expertilor contabili si contabililor autorizati nu vor mai participa reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor de pe langa Consiliul superior al CECCAR si consiliile filialelor. In schimb, va participa, in calitate de invitat reprezentantul Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile.

La aceasta conferinta vor participa in continuare membrii Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, membrii consiliilor filialelor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, ai comisiilor superioare de disciplina, ai comisiilor de disciplina ale filialelor, precum si cate un reprezentant la 100 de membri din fiecare filiala, desemnat de adunarea generala.

Mai putini membri in Comisia de disciplina

OG publicata joi in Monitorul Oficial reduce si numarul membrilor din Comisia de disciplina care functioneaza pe langa Consiliul superior a CECCAR.

Pana acum aceasta comisia era compusa din 7 membri si 7 supleanti, insa, odata cu noile reglementari, numarul acestora este redus la 5.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu