vineri, 14 septembrie 2012

Contributia de asigurari de sanatate la persoanele care nu realizeaza venituri

Conform OUG nr. 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, începând cu 1 iulie 2012, contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut în administrarea ANAF.
Persoanele care nu realizează într-un an fiscal:
• venituri de natura celor menţionate la Titlul IX indice 2, capitolele I – III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
• venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi
• venituri din pensii mai mici de 740 lei
şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
Baza de calcul
Baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară (700 lei).
Termen de plata
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru această categorie de contribuabili se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu