miercuri, 18 aprilie 2012

Aplicarea discount-ului la vanzarile cu amanuntul

Si din gestiunile de marfuri cu amanuntul se poate face discount la vanzare. Evidentierea acestuia depinde de metoda de contabilitate analitica folosita pentru tinerea stocului de marfuri. Spre exemplu, daca metoda este global-valorica, atunci pentru acordarea discontului ar trebui sa existe un inventar pentru produsele la care se acorda acest discount si un proces-verbal de schimbare/reducere de pret, fara a fi necesara stornarea nir-ului initial (de altfel, nici nu s-ar putea, daca intre timp s-a vandut o parte din marfa receptionata la pretul inscris in nir-ul initial). Inventarierea si calculul global al discountului sunt necesare pentru a realiza in contabilitate operatiunile necesare evidentierii gestiunii la pret de vanzare cu amanuntul global-valoric (nota contabila 371 „Marfuri” = 378 „Diferente de pret la marfuri”, 4428 „TVA neexigibila”, in rosu pentru reduceri) si, mai ales, pentru a se asigura descarcarea corecta din gestiune a marfii vandute pe baza procentului mediu de adaos comercial.

Daca metoda analitica de tinere a stocului de marfa este cantitativ-valorica,  iar gestiunea  se descarca automat, produs cu produs, la momentul vanzarii (programul de gestiune este corelat cu cel al casei de marcat), atunci se poate renunta la inventarierea si intocmirea procesului-verbal de schimbare/reducere de pret anterior aplicarii discounturilor. Intr-o asemenea ipoteza, programul de gestiune ar trebui sa permita ca diferentele de pret rezultate din aplicarea discounturilor sa fie determinate in mod informatic, pe baza de situatii centralizatoare (si care sa depisteze automat produsele vandute la alte preturi decat cele stabilite la intrarea in gestiune si sa calculeze diferentele de pret, pentru a le putea inregistra in contabilitate pe baza de situatie centralizatoare).

Prin urmare, abordarea concreta depinde de modul concret in care este organizata evidenta gestionara si contabila a stocurilor si de posibilitatile informatice ale programelor de contabilitate, de gestiune si ale casei de marcat. Opinam ca, pentru gestiunile de marfa cu amanuntul, cel mai indicat este sa se realizeze inventarierea si intocmirea de procese-verbale corespunzatoare cu noile preturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu