vineri, 6 aprilie 2012

Reevaluarea unor mijloace de transport complet amortizate

La punctul 121 din OMFP 3055/2009 se prevede ca :
“(3) Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, cu ocazia reevaluarii acesteia i se stabileste o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.”

De asemenea , punctul 123 precizeaza ca :
“(2) Elementele dintr-o grupa de imobilizari corporale se reevalueaza simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situa?iile financiare anuale a unor valori care sunt o combina?ie de costuri si valori calculate la date diferite.
(3) Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate.”

Conform punctului 122 “valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti califica?i in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu”. Mai ales in privinta mijloacelor de transport , pentru a evita sa platiti daunele in eventualitatea producerii unui accident de munca, este recomandat sa apelati la un specialist care sa le expertizeze tehnic si sa stabileasca noua durata de functionare.

In privinta noii valorii , aceasta se stabileste in functie de valoarea de piata a bunurilor similare si se face de regula de catre un evaluator specializat, dar poate fi facuta si de catre specialistii dvs. Comisia tehnica, in cazul in care alegeti sa faceti reevaluarea fara sa apelati la un specialist evaluator, se numeste prin hotararea Adunarii generale si este compusa din specialisti de la departamentele Financiar-Contabil si Administrativ – Logistica.

Reevaluarea mijloacelor fixe complet amortizate si care mai pot fi utilizate se poate efectua ori de cate ori devine necesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu