luni, 2 aprilie 2012

Documente contabile obligatorii pentru societatile comerciale

Legea nr. 252/2003 a instituit obligativitatea persoanelor juridice, inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, de a tine un Registru unic de control. Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca registrele de contabilitate obligatorii sunt: Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare.

Potrivit Ordinului ministerului finantelor publice nr. 870/2005, contribuabilii inregistrati ca platitori de impozit pe profit sunt obligati sa intocmeasca un Registru de evidenta fiscala. Se intocmesc urmatoarele declaratii:

010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (O.M.F.P. nr. 2.706/2011). Se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza la infiintare, iar declaratia de mentiuni se completeaza cand se modifica datele declarate anterior. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.

094 Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent (O.P.A.N.A.F. nr. 7/2010) Declaratia se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care nu au depasit plafonul de 100.000 euro, al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor - cu depunere pana in 25 ianuarie pentru anul precedent.

100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (OPANAF nr. 73/2011). Se completeaza de platitorii de impozite, taxe si contributii sociale carora le revin obligatii de plata la bugetul stat, conform Nomenclatorului din ordinul mentionat.

101 Declaratie privind impozitul pe profit (OPANAF nr. 2.689/2010). Se completeaza anual de catre platitorii de impozit pe profit.

112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta
nominala a persoanelor asigurate (H.G. nr. 1.397/2010). Se depune de catre angajatori si entitatile asimilate acestora.

210 Fisa fiscala (O.M.E.F. nr. 2.293/2007). Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii se completeaza de catre angajatori pentru fiecare persoana fizica care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora.

300 Decont de taxa pe valoarea adaugata (O.P.A.N.A.F. nr. 183/2011) Se completeaza de persoanele
impozabile inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata.

392A Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ...
(OPANAF nr. 1.081/2011). Formularul se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la finele anului calendaristic, este inferioara sumei de 35.000 de euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii. Se depune pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare.
Sau,
392B Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ...

6453.1 = 4314.1 - cu 0,25% aplicat la "Contributia angajatorului "Alte datorii sociale - suma salariilor brute pentru asigurarile sociale Fond garantare de sanatate" creante salariale"

(OPANAF nr. 1.081/2011). Se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror cifra de afaceri realizata la finele anului calendaristic, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 35.000 de euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii. Se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare.

394 Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national (OPANAF nr. 3.596/2011). Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu