miercuri, 18 aprilie 2012

Organizarea documentatiei primare pentru mijloacele fixe

Indiferent de modul de intrare in gestiune, pe baza documentelor justificative de provenienta (factura de la furnizor, contractul de societate si documentele de expertiza tehnica in cazul aportului in natura etc.) se face receptia mijlocului fix si se consemneaza in Procesul-verbal de receptie.

Inchirierea mijloacelor fixe se oglindeste in Procesul-verbal de predare-primire, care are la baza contractul de inchiriere. Pentru a stabili existenta efectiva a mijloacelor fixe pe locuri de folosinta si pe responsabili, se va intocmi la fiecare inceput de an Lista de inventariere si de evidenta a
mijloacelor fixe.

Contabilitatea analitica a mijloacelor fixe se tine fie folosind Registrul numerelor de Inventar (in care se inscriu numarul de inventar, denumirea si caracteristicile mijlocului fix intrat) si Fisa mijlocului fix (care cuprinde date privind denumirea, numarul de inventar, codul de clasificare, valoarea de intrare, durata de utilizare, norma de amortizare, data punerii in functiune, amortizarea calculata etc.), fie Registrul pentru evidenta mijloacelor fixe (contine aceleasi date ca si fisa mijlocului fix, servind totodata si la stabilirea numerelor de inventar in scopul identificarii mijloacelor fixe).

Amortizarea mijloacelor fixe

Societatile comerciale sunt obligate sa amortizeze imobilizarile corporale si necorporale utilizand unul din regimurile: amortizare liniara, amortizare degresiva sau amortizare accelerata. Competentele de aprobare a regimului de amortizare revin Adunarii Generale a Actionarilor.
Vom explica mai jos modul de calcul al amortizarii liniare pentru ca este cea mai folosita si coincide cu amortizarea fiscala (cheltuielile cu amortizarea contabila astfel calculata sunt in totalitate deductibile).

Important de stiut:

- valoarea de intrare in inventar a unui mijloc fix este compusa din valoarea sa propriu-zisa plus toate cheltuielile ocazionate de aducerea sa in stare de functionare;
- inregistrarea amortizarii in vederea recuperarii cheltuielii cu mijlocul fix se face incepand din luna urmatoare punerii in functiune a echipamentului.

Amortizarea liniara consta in calcularea si alocarea uniforma a valorii contabile de intrare a mijloacelor fixe pe toata durata de functionare exprimata in ani.

Relatiile de calcul sunt:

Amortizarea anuala = Valoarea contabila de intrare x Rata anuala a amortizarii
(anuitatea amortizarii) (cota media anuala de amortizare)
Rata anuala a amortizarii % = 100/Durata normala de utilizare %

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu