sâmbătă, 7 aprilie 2012

Tratament fiscal pentru premiile acordate salariatilor

Veniturile din salarii cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire.

Aceste venituri cuprind:
- salariile de baza;
- sporurile si adaosurile de orice fel;
- indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel, avand aceeasi natura;
- recompensele si premiile de orice fel;
- sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici;
- sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna;
sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca;
- valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanța, acordate potrivit legii;
orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor;

Daca, in cursul lunii decembrie, sunt efectuate, pe langa platile de salarii la functia de baza, si plati de venituri sub forma de premii, stimulente de orice fel, denumite de Codul fiscal plati intermediare, aceste venituri se vor cumula cu celelate venituri ale lunii in care sunt platite fiind supuse impozitului pe salarii si cotributiilor sociale obligatorii.

Prin urmare indiferent de modalitatea de acordare, aceste premii vor reprezenta venituri salariale pentru persoana care le primeste si care are o relatie generatoare de venituri din salarii cu angajatorul.

Impozitul se calculeaza la fiecare plata prin aplicarea cotei de 16% asupra platilor intermediare cumulate pana la data ultimei plati pentru care se face calculul.

Impozitul retinut la fiecare plata intermediara reprezinta diferenta intre impozitul calculat la ultima plata intermediara si suma impozitelor retinute la platile intermediare anterioare.

La data ultimei plati a drepturilor salariale aferente unei luni (lichidare), impozitul se calculeaza asupra veniturilor totale obtinute prin cumularea drepturilor respective cu platile intermediare. Impozitul de retinut la aceasta data reprezinta diferenta dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale si suma impozitelor retinute lsa platile intermediare.

Plata primei de vacanta

Prima de vacanta va primi acelasi tratament fiscal acordat oricarei prime. Suma care reprezinta prima de vacanta sau o parte din aceasta se cumuleaza cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se plateste aceasta prima.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu