joi, 17 mai 2012

Cat poate creste EUR in 2012?

In ultimii ani evolutia cursului EUR/LEU este unul dintre principalele subiecte de discutie – il gasim peste tot, atat in ziare si la TV, cat si in discutiile obisnuite de pe strada sau la la birou. Partial este o exagerare mediatica, insa amploarea subiectului este justificata de gradul foarte ridicat de ‘euroizare’ al economiei romanesti, mare parte din tranzactiile comerciale din Romania fiind exprimate in EURO.
De la preturile proprietatilor, la vacante sau masini, totul este exprimat in EURO in timp ce marea majoritate a romanilor isi incaseza salariile in lei. Mai mult, un procent semnificativ din creditele persoanelor fizice si ale firmelor sunt credite in EUR.
In mod normal, devalorizarea monedei nationale nu este intotdeauna o veste prosta, intrucat aduce o crestere a competitivitatii economice, prin defavorizarea importurilor si sustinerea firmelor care exporta. Totusi, in Romania, cresterea EUR aduce de cele mai multe ori probleme, prin cresterea ratelor, a preturilor la combustibil si la servicii – toate astea insemna, pe scurt, o scadere a nivelului de trai si a puterii de cumparare.
Banca Nationala este principalul sustinator al stabilitatii cursului, in conditiile in care un curs al EUR mai mare afecteaza atat rata inflatiei, cat si stabilitatea sistemului bancar. Totusi, nici puterile si resursele BNR nu sunt nelimitate si de aceea, atunci cand presiunile pe curs sunt prea mari, nici macar BNR nu poate apara un anumit nivel al cursului.

Aceasta este exact situatia care s-a intamplat in 2007 si 2008, cand cursul leu/eur s-a depreciate abrupt cu 36% de la un minim de aproximativ 3,11 lei pentru un euro in aprilie 2007 la un maxim de 4,23 in ianuarie 2009. Ciudat, coincidenta sau nu si respectiva depreciere a leului s-a intamplat in preajma alegerilor (perioda cunoscuta pentru lejeritatea fiscala guvernelor, lejeritate care afecteaza puternic cursul de schimb).

Acum BNR incerca sa transmita semnale in randul populatiei ca paritatea leu/eur este relativ stabila si nu vede deprecieri bruste. Totusi, este clar pentru toata lumea ca daca situatia din Europa se inrautateste si mai mult, daca situatia interna nu se amelioreaza (dpv economic si politic) deprecierea va continua.
Ce putem face in aceste conditii ca sa nu fim prinsi descoperiti de cresterea cursului?
Usor de zis, greu de facut – principalul lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere este diversificarea valutelor in care ne pastram economiile. Mai mult, daca avem rate in valuta si salariul in lei, ar fi bine ca in perioadele cu curs stabil sa construim o rezerva care sa acopere ratele pe cel putin cateva luni, rezerva care sa o putem folosi in momentele in care cursul o ia razna.
Pentru firmele care exporta sau importa (pentru cele care cumpara sau vand la preturi exprimate in valuta) headgingul este un instrument care poate aduce un plus de stabilitate fluxului de numerar, mai ales ca si in Romania au inceput sa apara astfel de produse in ofertele bancilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu