joi, 17 mai 2012

Registrul unic de control-Amenda contraventionala

Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate, in domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege.

Evidentierea controalelor in registrul unic de control se face cu semnaturile reprezentantului legal al contribuabilului si organului de control. Vom vedea daca necompletarea Registrului unic de catre organul de control atrage nulitatea procesului verbal de contraventie in cazul in care societatea a pus la dispozitia organului de control acest registru si a insistat sa fie completat.

Neinscrierea actiunii de control in Registrul unic de control nu atrage nulitatea procesului verbal de contraventie, aspect care rezulta chiar din formularul
"PROCES-VERBAL DE CONSTATARE SI SANCTIONARE A CONTRAVENTIILOR" reglementat prin O.M.F.P. nr.  1305 din  1 septembrie 2004 pentru modificarea Ordinului ministrului finantelor nr. 1.801/1995 privind stabilirea regimului unor formulare tipizate din domeniul financiar publicat in M.Of. nr.  835 din 10 septembrie 2004. Totusi, trebuie retinut faptul ca amenda se aplica numai in situatia in care se constata o contraventie. Contraventia poate fi constatata numai in baza unei verificari ale carei concluzii sunt consemnate fie in cadrul unui
Proces verbal de control (incrucisat, inopinat, tematic, etc.) fie in cadrul unui Raport de inspectie fiscala generala sau partiala.

Aceasta actiune de control trebuie inscrisa in Registrul unic de control in baza ordinului de serviciu emis de catre organul de inspectie fiscala competent, pe numele fiecarui membru al echipei de inspectie fiscala. Informatiile referitoare la  numarul si data inscrierii actiunii de control in Registrul unic de control  nu trebuie inscrise in P.V. de amenda,   aspect care rezulta in mod evident chiar din formularul de P.V. de amenda  "In  baza legitimatiilor de inspectie fiscala nr. ................. si a ordinului de serviciu nr. ............, in urma inspectiei fiscale/controlului efectuat in ziua .... luna .............. anul .... ora .... la ............... din localitatea ............................, b-dul/str. ...................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judet/sector ...................., cod de identificare fiscala ................................ am constatat:"
Totusi, aceste informatii trebuie sa se regaseasca obligatoriu in Procesul verbal sau in Raportul de inspectie fiscala.

Sanctiunea poate fi aplicata fie in baza legii contabilitatii, fie in baza Codului de procedura fiscala . Prevederile acestor acte normative trebuie coroborate cu prevederile OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

In concluzie, neinscrierea actiunii de control in Registrul unic de control nu atrage nulitatea procesului verbal de contraventie, dar atrage sanctionarea echipei de control, aspect reglementat in mod expres prin art.   9 din legea nr. 252 din 10 iunie 2003 privind registrul unic de control "Neinscrierea, de catre organele de control specializate, in registrul unic de control a elementelor obligatorii prevazute la art. 3 alin. (2) si la art. 4 constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare sau, dupa caz, potrivit legislatiei muncii."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu