miercuri, 2 mai 2012

De ce sustine BNR cursul EUR?

In ultima saptamana presa din Romania a scris pagini intregi in legatura cu presupusele interventii ale Bancii Nationale in piata valutara pentru a calma evolutia cursului leu/ eur.
Totusi, ramane prea putin exploatata motivatia pentru ca BNR intervine in piata. Evident ne referim la motivatia reala, intrucat faptul ca BNR isi doreste mai degraba un leu puternic este o rezultanta a acestei motivatii.
In primul trebuie sa pornim de la obiectivele fundamentale ale BNR. Care sunt aceste obiective ?
1) Asigurarea stabilitatii preturilor si protejarea economiei de inflatie (materializata intr-o stabilitate cat mai mare a preturilor la bunurile si produsele cumparate)
2) Stabilitatea sistemului bancar
Ori daca ne uitam la ambele obiective, observam clar ca indeplinirea acestora ar fi dramatic ingreunata de cresterea cursului EUR, prin cel putin urmatoarele mecanisme :
- Cresterea cursului duce imediat la cresterea preturilor la produsele si serviciile de import sau al caror prêt este exprimat in valuta (de exemplu serviciile de telefonie mobila care au pretul din contract exprimat in EUR)
- Cresterea cursului EUR afecteaza imediat capacitatea clientilor cu credite de a-si plati ratele, conducand imediat la cresterea restantelor populatiei si firmelor catre banci (cu efecte dezastruoase in ce priveste stabilitatea sistemului bancar)
Pe de alta parte, multa lume vehiculeaza idea ca interventiile BNR ar fi un lucru rau pentru economie si ca ar implica costuri majore. Totusi, acest lucru nu este pe deplin adevarat. De ce ?
- Singurii defavorizati de mentinerea stabila a cursului sunt exportatorii
- BNR primeste lei in contul valutei vandute, ceea ce insemna ca BNR chiar castiga daca pe teremen lung cursul scade si BNR isi cumpara inapoi valuta (vanduta) la un curs mai mic
In concluzie, credem ca BNR nu face nimic rau protejand in anumit nivel al cursului valutar, intrucat in acest fel isi indeplineste obiectivele sale fundamentele (mentinerea sub control a inflatiei si sustinerea stabilitatii sistemului bancar) si in plus, acest lucru nu implica niciun cost direct pentru populatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu