miercuri, 2 mai 2012

Ce putem învăţa de la cel mai cunoscut investitor din lume- Warren Buffet?

Warren Buffet (in prezent 81 de ani) este cu siguranta cel mai cunoscut si mediatizat investitor din lume, fiind clasat pe locul 3 in topul celor mai bogati oameni, fiind supranumit si Oracolul din Omaha (orasul in care locuieste).

Dar cum a ajuns Buffet aici?
Buffet a inceput sa lucreze la doar 21 de ani ca si agent de vanzari pentru o firma de brokeraj, iar mai tarziu la 24 ani a inceput sa lucreze pentru Benjamin Graham – idolul sau in materie de investitii.
Warren Buffet a devenit milionar in 1962, la varsta de 32 de ani.
In 1990, la varsta de 60 de ani, Warren Buffet a devenit miliardar, urmand ca in 2008 Buffet sa devina cel mai bogat om. In prezent, in 2012, Warren Buffet este al treilea cel mai bogat om de pe planeta, conform topului Forbes.

Dar care sunt principiile investionale care l-au adus pe Buffet in topul celor mai bogati oameni (prin intermediul companiei Berkshire Hathaway, unde este actionar principal)?
1) Investeste doar in companii mari si foarte mari, care au o performanta stabila in ultimii 5-10 ani
2) Prefera sa investeasca in companii care nu sunt foarte indatorate si care se dezvolta mai degraba cu bani de la actionari, decat cu capital imprumutat.
3) Nu investeste decat in companii care au margini de profit cu cel putin 20% mai mari decat marjele de profit ale companiilor din acelasi sector
4) Are in vedere doar companii listate pe Bursa. Mai mult, nu il intereseaza decat companiile care sunt listate de cel putin 10 ani – pentru a avea un istoric satisfacator al companiilor (in conditiile in care este stiut ca firmele listate sunt obligate sa fie complet transparente cu investitorii).
5) Investeste doar in companii care se diferentiaza puternic pe piata si care nu sunt vulnerabile la inceperea unor razboi al preturilor care sa le forteze sa reduca puternic preturile la care vand produsele

Care sunt principalele companii la care Buffet este actionar?

• American Express Co. (12.6%)
• BYD (9.9%) (una dintre cele mai mari companii din China)
• Coca-Cola C (8.6%)
• Kraft Foods
• Compania de rating si analiza Moody’s (12.5%)
• Munich Re (10.5%) (unul dintre cei mai mari reasiguratori din lume)
• Wells Fargo (19.0%) (cea mai mare banca de retail din SUA)


         In momentul de fata Berkshire Hathaway are o valoare de piata estimata la 190 de miliarde de USD, 260.000 de angajati si venituri anuale de aprox. 143 de miliarde de dolari.
          In 2011 Berkshire Hathaway a obtinut un profit de 10 miliade de dolari.
         Warren Buffet detine in mod direct 23% din Berkshire Hathaway.
          Totusi, in ciuda averii impresionante pe o detine, Buffet este cunoscut pentru austeritatea relativa in care traieste, el locuind in aceeasi casa din tinerete si cheltuind doar veniturile din salariul de director al Berkshire (sub 100.000 de USD pe an – un salariu considerat foarte mic pentru nivelul unei asemenea functii).
              In aprilie 2012, Warren Buffet a fost diagnosticat cu cancer de prostata, insa starea de sanatate a miliardarului este una buna si viata nu ii este in pericol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu