Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente
achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a
aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc.
Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor cuprinde:
- cheltuielile directe aferente productiei, si anume:
a) materiale directe,
b) energie consumata in scopuri tehnologice,
c) manopera directa
- costul proiectarii produselor,
- cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
Costul productiei de servicii cuprinde:
- manopera si alte cheltuieli legate de personalul direct angajat in
furnizarea serviciilor, inclusiv personalul insarcinat cu supravegherea,
- regiile corespunzatoare.
Urmatoarele costuri nu se recunosc in costul de productie, ci sunt
recunoscute drept cheltuieli ale perioadei in care au survenit:
- pierderile de materiale, manopera sau alte costuri de productie
inregistrate peste limitele normal admise, inclusiv pierderile datorate
risipei;
- cheltuielile de depozitare, cu exceptia cazurilor in care aceste
costuri sunt necesare in procesul de productie, anterior trecerii intr-o
noua faza de fabricatie. Cheltuielile de depozitare se includ in costul
de productie atunci cand sunt necesare pentru a aduce stocurile in
locul si in starea in care se gasesc;
- regiile (cheltuielile) generale de administratie care nu participa la aducerea stocurilor in forma si locul final;
- costurile de desfacere;
- regia fixa nealocata costului, care se recunoaste drept cheltuiala in perioada in care a aparut.
- costurile indatorarii daca acest lucru este stabilit prin politica contabila a societatii
Inregistrarea in contabilitate a stocurilor obtinute din productie
proprie in cazul activitatilor de productie este necesar sa fie
organizata si contabilitatea de gestiune a societatii.
Daca exista mai multe feluri de produse, pentru fiecare produs se
stabileste reteta. Pe baza de retetar se stabileste consumul din fiecare
categorie de materie prima, necesar pentru obtinerea unui produs.
Pe baza consumului specific din retetar se determina costul de productie al fiecarui produs obtinut.
Consumurile se inregistreaza pe baza bonurilor de consum intocmite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu