luni, 20 august 2012

Ordinul 892/25.06.2012 : formularele 208 si 209

In M.Of. 430/28.06.2012 fost publicat Ordinul nr. 892 din 25.06.2012 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 208 „Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal” și 209 „Declarație privind veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal”
Prin acest ordin se aproba modelul și conținutul următoarelor formulare
a) 208 „Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal”, cod 14.13.01.13/10i;
- se utilizează pentru declararea informațiilor privind transferurile de proprietăți imobiliare din patrimoniul personal realizate începând cu semestrul I al anului 2012
Declarația se completează și se depune de către notarii publici care au obligația calculării, încasării și virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal. Declarația cuprinde informații privind tranzacțiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate și ale dezmembrămintelor acestuia asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, supuse impozitului pe venit, potrivit legii.
Termenul de depunere a declarației Declarația se completează și se depune semestrial:
- până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului în care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;
- ori de câte ori notarul public constată erori în declarația depusă anterior, prin completarea unei declarații rectificative, conform art. 84 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, situație în care se va înscrie „X” în căsuța prevăzută în acest scop.
b) 209 „Declarație privind veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal”, cod 14.13.01.13/10
- se utilizează pentru declararea veniturilor din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, realizate prin alte modalități decât procedura notarială sau judecătorească, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin.
Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții prin altă procedură decât cea notarială sau judecătorească, supuse impozitului pe venit, conform legii. Persoanele fizice care realizează venituri din transferul mai multor proprietăți imobiliare din patrimoniul personal depun câte o declarație pentru fiecare transfer. În cazul în care proprietățile imobiliare din patrimoniul personal transferate sunt deținute în coproprietate, declarația se depune de fiecare coproprietar, persoană fizică, corespunzător cotei de deținere. În cazul în care nu sunt precizate cotele, se prezumă că fiecare coproprietar deține o cotă egală cu a celorlalți.
Termenul de depunere a declarației Declarația se depune la organul fiscal competent în termen de 10 zile, inclusiv, de la data transferului, în vederea stabilirii impozitului, în condițiile legii. Ori de câte ori contribuabilul constată erori în declarația depusă anterior, acesta completează și depune o declarație rectificativă, situație în care se va înscrie „X” în căsuța prevăzută în acest scop.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu