Analizam cazul unei societati care detine un magazin de carne care are
pierderi intr-o saptamana 200 kg de carne pentru ca a expirat. Vom
analizaastfel care ar fi procedurile fiscale de a vinde carnea inainte
de expirare la jumatate de pret si deductibilitatea operatiunii sau daca
nu s-a putut vinde si ce se face cu marfa dupa expirare din punct de
vedere contabil, fiscal, sanitar.
Potrivit art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile cu
stocurile degradate si neimputabile sunt cheltuieli nedeductibile la
determinarea impozitului pe profit. Astfel, exista obligatia de a
retrage de la vanzare aceasta carne deg radata, care nu mai corespunde
reglementarilor privind comercializarea, ocazie cu care se diminueaza si
stocul de marfa.
Din punct de vedere contabil, aceasta situatie se poate face in urma unui inventar,
iar rezultatele inventarierii prin care se const ata cantitatea fizica
si valoarea stocului de marfa intr-un proces verbal semnat de comisia de
inventarierie, constituie document privind scaderea din gestiune a
stocului.
Din punctul de vedere al TVA, consideram ca sunt aplicabile prevederile
de la art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu
constituie o livrare ( si implicit nu se colecteaza TVA), bunurile de
natura stocurilor degradate calitativ ce nu mai pot fi valorificate, in
conditia stabilita de norma metodologica.
Normele metodologice stabilesc indeplinirea simultana a urmatoarelor 3 conditii:
a) degradarea nu este imputabila;
b) degradarea se datoreaza unor cauze obiective, dovedite prin documente;
c) se face dovada ca bunurile au fost distruse.
Astfel, la scaderea din gestiune a stocului nu se impune colectarea TVA.
Desigur, analiza nu trebuie sa se o preasca aici, ci trebuie sa fie
inteles ce se intampla cu TVA dedusa la achizitia stocului. Legiuitorul a
prevazut expres la art. 145 alin. (3) din Codul fiscal ca nu se impune
ajus tarea TVA pentru stocurile degradate, neimputabile ce respecta
conditiile de mai sus.
Din punctul de vedere al conditiilor sanitar veterinare, a l conditiilor
pentru protectia consumatorului, fara a fi specialisti in domeniu,
cunoastem:
a) returul de marfa la furnizor pentru bunurile cu origine animala este interzis;
b) distrugerea, degradarea, declasarea si reciclarea acestor marfuri de
origine animala se poate face numai de catre operatori economici
autorizati in domeniu.
Astfel, se impun urmatoarele masuri:
- marfurile expirate se vor retrage de la vanzare intr -un spatiu
special amenajat, distinct de celelalte marfuri ale societatii;
- pentru reciclare, se va apela la un operator economic autorizat,
ocazie cu care acesta preia stocul de carne stricata si va el ibereaza
si documente justificative de distrugere.
Acestea pot consitui fundamentul pentru scutirea de TVA. In ceea ce
priveste vanzarea cu o reducere de 50%, adica sub costul de achizitie
sau productie, este valabila incadrarea la una din exceptiile stabilite
de OUG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor pe piata, cu
respectarea procedurii stabilite de actul normativ si de norma
metodologica de aplicare. Un raspuns privind procedura poate fi elaborat
pe situatii concrete, analizand la care dintr e aceste exceptii se
incadreaza cazul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu